Enoteka: Ukrajinski pjenušac

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Shabo Classic
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Shabo LLC
Lokacija: Belgorod/Ukrajina
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 40,00 kn (Wine Searcher)

Shabo je malo mjesto u oblasti Odessa na samoj granici Ukrajine i Moldavije, a smješten je u zaljevu Dnjestar Liman oko sedam kilometara nizvodno od grada Bilhorod-Dnistrovskyi. Ovaj gradić su osnovali Tatari, a kasnije je bio pod vlašću Osmanskog carstva te je tada pretrpio velika raseljavanja stanovništva, a 1812. godine ostalo je sa svega nekoliko obitelji.

Kada je ruski imperij ponovno osvojio ovu regiju koja je u povijesti nosila ime Besarabija, naselio je stanovništvo iz Švicarske iz okolice mjesta Vaud, čiji potomci ovdje žive još i danas. Njihov zadatak bio je sličan onom kojim su se bavili u domovini - uzgoj vinove loze. Vinarija Shabbo ima dugačku tradiciju i burnu povijest, nakon Drugog svjetskog rata bila je nacionalizirana te poslovala kao kombinat. 

Modernu Shabo kompaniju utemeljio je 2003. Vazha Iukuridze, porijeklom Gruzijac. Kompanija posjeduje svojih 1.200 hektara vinograda u okolici mjesta Shabo, još surađuju i s kooperantima. Proizvode tri linije mirnih vina, te vermuth i pjenušava vina ali i razne destilate kao brandy i votku.

Dominantne sorte grožđa su francuske, ali, jer je vlasnik vinarije Gruzijac prisutne su i tipične gruzijske sorte saperavi i rkaciteli, čak imaju i kvevri - vina iz amfore. Na londonskom sajmu vina imali su jako lijepo uređen štand gdje mi se najviše svidio njihov pjenušac Shabo Classic, pa ću s vama podijeliti svoju impresiju.

Shabo Classic je pjenušac dobiven klasičnom šampanjskom metodom vrenja u boci. Za dobivanje ovog pjenušca odabrane su sorte pinot noir i chardonnay te u manjem postotku neke druge sorte. Vino ima lijepu slamnato-žutu boju, kristalno je bistro te djelomično gusto.

Krasi ga puno malih mjehurića koji vrlo brzo perlaju kroz čašu. Miris je intenzivan i vrlo kvalitetan, na prvu dominiraju jabuka i kruška, onda se osjeti i nota kvasca te tipičnog croissanta, pa bijeloga cvijeća ali i malo citrusa.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, svježe, mineralno, krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo intenzivnog okusa, djelomično trajan. Na after tasteu dominira prezrelo voće, ima trajan i ugodan završetak te je harmoničan. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter