Enoteka: Trapanov Uroboros


Istarska vina

Ime vina: Uroboros

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Vinarija Trapan

Lokacija: Šišan/Istra

Temperatura serviranja:10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: punjene lignje iz pećnice

Čaša: Extreme Vinum Chardonnay Riedel Glass

Ocjena: 9,2/10

Cijena (mpc): 128,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Trapanov Uroboros

Ovogodišnja berba grožđa zahuktava se punom parom, vrijeme je poslužilo, bablje ljeto se odužilo, a ovih par kišnih dana kao uvod u jesen, nije donijelo nikakvu štetu, osim malo blata u vinogradima. U prošlom broju pisao sam kako će berba 2016. biti slična 2015., a neki je uspoređuju i s 2011., no vrlo je bitno da se nije ponovila nesretna 2014. godina. Mnogi vinari su tada loše prošli, pogotovo sa crvenim grožđem pa su sva velika crvena vina iz te berbe preskočena, no neka velika bijela vina su se ipak pojavila na tržištu poput Trapanovog Uroborosa iz berbe upravo te 2014. godine. Bruno Trapan iz godine u godinu sve se više dokazuje na vinskoj sceni, osvaja nova tržišta, stvara nova vina, a do danas najcjenjenije bijelo vino mu je odležana malvazija Uroboros. Prvi pokušaj ovog vina datira iz berbe 2006., a dosad najbolji je bio onaj iz berbe 2008., koja je na Vinistri 2010., dobila nagradu za najbolju odležanu malvaziju, a bila je i najbolja malvazija na svijetu, jer je skupila najviše bodova od svih malvazija koje su se natjecale.  Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Uroborosa iz 2014., za kojeg mi je i sam Bruno priznao da je bio skeptičan glede krajnjeg ishoda, no trud me se ipak  isplatio. Grožđe je brano u Trapanovom vinogradu u Šišanu, nakon prerade provelo je dva dana na maceraciji, potom je godinu dana provelo u rabljenim barrique bačvicama i to 75 posto akacija i 25 posto hrast, na vlastitim kvascima te na kraju još 3 mjeseca u boci prije puštanja na tržište. Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, bistro je i gusto. Servirao sam ga u veću čašu te pustio da se polako otvara. Dok čaša miruje intenzivnost okusa se polako otvara i mogu reći da je izražena, miris je fin i ugodan. Na prvu notu dolazi mi vanilija, koju prati tost i suha trava, slijedi malo lješnjaka i cimeta, praćeno notom gljiva, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano prema mekanom, s druge strane ima dobre svježine, tanini su prisni, a vino je ukusno te ga krasi puno tijelo. Mogu reći da je vino uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a u ustima dosta dugo traje te se na after tasteu javlja nota suhe trave i bijelog papra. Vino je harmonično lijepo se pije i sljubio sam ga uz domaće punjene lignje iz pećnice i ta kombinacija je jako dobra .

Gustolato čokolade

Kad se nakon fine večere opustite uz cigaru i vrhunski digestiv, prirodni je saveznik ovoj kombinaciji komadić dobre čokolade. Priznajem ljubitelj sam i dobrih digestiva i cigara, no čokolada mi nije baš na prvom mjestu kad se pića o slatkome. Ja sam ipak generacija koja je odrasla na „Mađarevim” krempitama, šampitama i štrudlama. Šalim se naravno, jer itekako volim dobru čokoladu, a nedavno mi je stari poznanik David Legović iz tvrtke Gustolato donio nekoliko sjajnih čokolada na kušanje. Kušao sam ih uz viski, rum i konjak i nekako mi je najbolja kombinacija bila ona najprirodnija, koja spaja rum i čokoladu.

Čokolada i začini

Poznajem Davida dugi niz godina još iz njegove hotelijerske karijere, no nisam povezivao njegovu tvrtku Gustolato sa čokoladom, nego nekako više sa sladoledom. Ove čokolade proizvedene su u novigradskom slatkom „laboratoriju” gdje vrijedni personal pod budnim okom talijanskog majstora čokoladera Michelea Gentilea proizvodi ove delicije koje biste morali probati. U proizvodnji koriste razne vrste čokolade porijeklom iz Dominikanske Republike, Ekvadora, Venezuele, Perua te Madagaskara i Vijetnama. U konačnici su im čokolade porijeklom iz jedne zemlje ili „blend“ čokolada iz više zemalja koje oplemenjuju drugim vrsnim okusima kao što su mediteranske pistacije, pjemontski lješnjaci, istarski šafran. S vama bih podijelio svoje impresije sljubljivanja tamne čokolade iz Dominikanske Republike sa 63 postonim učešćem kakaa uz rum Zacapa 23 godine star iz Guatemale. Prvo sam kušao čokoladu, koja na mirisu daje zemljane tonove pomiješane s bobičastim voćem, slijede kakao tonovi, a nastavak je začinski. Na okusu prevladava nota kave, kakaa, suhih grožđica i kandiranog voća te sladića. Potom mirišem rum u kojem dominira nota karamele i vanilije, cimeta te jake akoholne note.

Karipske delicije

Kada u ustima sljubim čokoladu i rum, alkohol iz ruma počisti zamašćenost koju je čokolada ostavila u ustima i ostaje okus koji daje čistu čokoladnu kremu s gorčinom, koja se miješa sa slanim notama na after tasteu. Dakle kad sam povezao sve ove tri karipske delicije - rum, čokoladu i cigaru nedostajala mi je samo melodija Buena Vista Social Cluba da bih imao potpuni doživljaj te od srca i vama preporučam da probate ovu kombinaciju kad vam se pruži prilika.

Piše Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter