Enoteka: Rajnski rizling Primus

Rajnski rizling “Primus”
Rajnski rizling “Primus”

Ime vina: Rajnski rizling “Primus”

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Bolfan Vinski Vrh

Lokacija: Hrašćina / Bregovita Hrvatska

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Sirovi jadranski škampi

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riesling extreme restaurant glass

Cijena (mpc): 98,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Prvi među jednakima

Vinarija Vinski Vrh jedno je od najugodnijih iznenađenja na hrvatskoj vinskoj sceni u zadnjih deset godina. Tomislav Bolfan, izuzetan i osebujan lik, podignuo je impozantan vinograd u jednome komadu na prekrasnoj padini iznad zagorskog mjesta Hrašćina. Meni je ovo imanje jedno od najbolje uređenih i osmišljenih vinskih priča u Hrvatskoj te je sve zaokruženo sa prekrasnom starom drvenom kućom u kojoj se nalazi osam soba i restoran s popratnim sadržajima. Bolfanova vina počela su biti konstanta u svim boljim restoranima diljem Hrvatske a meni osobno najdraža vina su rajnski rizling i pinot crni. Treba istaknuti i izvrstan marketinški rad Bolfanovih ljudi na terenu, predvođeni neumornom Veronikom. Bolfan vina dijeli u tri linije: svježu liniju, liniju Primus i liniju Paidia.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje rajnskog rizlinga iz linije Primus. Na staro latinskom riječ Primus znači - prvi među jednakima. A s ovim imenom, vinar nam je htio dati do znanja da se radi o korpulentnom vinu s jačim tijelom do kojega se došlo dužom maceracijom te odležavanjem u drvenim bačvama od 2500 litara i u boci. Ovo je vino na prestižnom Sajmu vina u Londonu za 2014. godinu dobilo srebrno odlikovanje od strane sommeliera što je svakako vrlo vrijedno priznanje za kvalitetu i stil ovoga vina. Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos otkrivaju se petrolejske note tipične za rizlinge, potom slijedi nota breskve praćena s mangom i malo citrusnih nota. Kasnije mi se javlja i nota mahovine i tartufa  praćena na kraju s malo vanilije. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je polusuho, djelomično toplo i djelomično mekano, a  sa druge strane vino je svježe te ima prisutnost tanina te moram istaknuti izvrsnu mineralnost tipičnu za Bolfanova vina. Vino krasi srednje tijelo te smatram da je djelomično uravnoteženo jer, ipak, malo prevladava desna tvrda strana. Intenzivnost okusa djelomično  je izražena, a trajnost okusa je trajna i ide dobro preko magičnih sedam sekundi, a na after tasteu javlja se nota breskve. Kakvoća vina je fina, a smatram da je vino harmonično i spremno za sljubljivanje s morskim sirovim delicijama.

 

Ime vina: Muškat Momjanski "Dolce"

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Kabola

Lokacija: Momjan / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja : 10-12 Celzija

Gastro preporuka: Čokoladni nabujak

Ocjena : 9,2 / 10

Čaša : Port Riedel Bar glass

Cijena(mpc) : 187,00 kn (kod vinara)

 

Kabola Dolce

Na regionalnom prvenstvu za sommeliera Istre i Kvarnera koje je na proljeće održano u Brtonigli imali smo zadovoljstvo kao člana žirija ugostiti Suada Zlatića, sommeliera iz Tirola koji je pred dvadesetak dana postao najbolji sommelier Austrije za 2014.  godinu. Zajedno s njime u goste nam je došao i mladi kolega Argurian Jakupaj, također sommelier kosovskih korijena. Pošto su imali nekoliko sati vremena prije samoga natjecanja organizirao sam im posjetu vinariji Kabola, te su dečki kasnije imali samo riječi hvale za kvalitetu vina i samu vinariju te domaćina Marina Markežića. Vinarija Kabola definitivno je jedna od najreprezentativnijih vinarija u Istri, a vjerojatno i u Hrvatskoj, a njenu ljepotu i raskoš prati i vrhunska kvaliteta vina. Danas vinarija obrađuje 20 hektara vinograda, a u planu su i određene promjene u širenju podruma i vinograda. Danas bih vam predstavio muškat momjanski "Dolce", koji je svojevrsna viša linija muškata momjanske vinarije Kabola.

Ovo je prva berba i po riječima Marina Markežića raditi će se samo u dobrim berbama poput 2012. ,te će uvijek biti u ograničenim serijama. Dakle, ovo vino deklariramo kao kasnu berbu pa je grožđe brano početkom studenoga. Maceracija je bila dugačka i spora te je trajala oko 45 dana, potom je vino 12 mjeseci odležavalo u rabljenim hrastovim bačvama te je bez filtriranja punjeno u bocu u kojoj je odležavalo 12 mjeseci. Vino ima prekrasnu boju staroga zlata s tamnijim rubovima, a vino je vrlo gusto te zbog specifične proizvodnje i nefiltriranja djelomično je bistro. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena a kakvoća je fina. Na prvi nos dolaze mi note livadnoga meda koje se miješaju sa prezrelim bijelim voćem poput dinje i kruške, ali također dolazi i nota džema od jabuke pomiješana s malo cimeta. Vino je slatko, toplo i mekano, a sa druge strane djelomično je svježe te ukusno s robusnim tijelom. Vino je djelomično uravnoteženo jer prevladava lijeva mekana strana dok na desnoj nedostaje svježine. Intenzivnost okusa je vrlo izražena a trajnost je vrlo trajna. Kakvoća okusa je fina, a na after tasteu dolazi mi džem od dunje. Vino je u punoj formi za pijenje, ima dobru harmoniju i preporučio bih ga uz čokoladni nabujak.


Podijeli: Facebook Twiter