Enoteka: Porto Ramos Pinto

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Tawny Adriano Ramos Pinto
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Casa Ramos Pinto
Lokacija: Vila nuova de Gaia, Portugal
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: cigara Cohiba Siglo VI
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 890 kuna (Cicibela Rovinj)

Kako bismo izbjegli plaćanje kazni za uvoz francuskih vina, koje su nastale kao posljedica britansko-francuskih ratova u 17. stoljeću, britanski su trgovci morali pronaći alternativno rješenje za nabavku vina za svoje "žedno" stanovništvo.

Tako su se pred 400 godina okrenuli portugalskim vinima, posebno iz doline rijeke Douro koja izvire u sredini Španjolske te se tamo zove Duero, a  kad prolazi kroz Portugal postaje Douro te u Atlantski ocean ulazi u gradu Porto.

Od Porta uzvodno cca 100 km nalaze se prekrasni položaji na strmim obroncima koji padaju prema rijeci! Kada bi napravili vino, u drvenim bi ga bačvama vozili na tradicionalnim brodovima "barco rabelo" do glavne luke za izvoz Vila nuova de Gaia, koja se nalazi na južnoj strani zaljeva Porto.

Jedrenjacima bi vina u drvenim bačvama vozili za London, no često su se po nemirnom moru kvarila i tako su se sjetili da u njih doliju malo žestice (rakije). Tako su nastala fortificirana ili ojačana vina kojima se kasnije, prije kraja fermentacije - da bi ipak ostalo malo neprovrela šećera te da vino ima slatkastu notu - počela dodavati žestica.

Porto se radi od 50 crnih i 20 bijelih sorti, a najčešće crne sorte grožđa su: touriga nacional, tinta roriz, tinta cao, te bijele: gouveio, malvasia i viosinho. Podjela porta po stilu kreće s bijelim portom koji se pije kao aperitiv, crvena porta idu onda s mladim Ruby portom, slijedi LBV porto, zatim Tawny porto, pa Colheita porto i Vintage porto.

Danas bih vam predstavio kuću Adriano Ramos Pinto koja je utemeljena 1880. godine. Izdvojio sam Tawny porto 30 godina star. Ova oznaka godine je prosjek starosti vina koja su pomiješana kako bi se dobio ovaj porto koji u bačvi odstoji barem sedam godina.

Vino ima lijepu boju tamne karamele ili šumskog meda, bistro je i gusto. Jako je izražena intenzivnost te vrlo fina kakvoća mirisa. Miris je kompleksan i čist, na nosu mi se pojavljuje nota zelene ljuske od oraha, potom ide nota karamele, pa nota suhe smokve i svježe mljevene kave, a zatim se pojavljuju i cvjetni tonovi buketa proljetnog cvijeća te na kraju doza vanilije i cimeta.

Vino je slatko, vrlo toplo, ugodno mekano, a s druge strane, usprkos godinama, posjeduje lijepu svježinu, tanično je i ukusno s punim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnog, trajnog okusa fine kakvoće te posjeduje, za porto, tipičnu eleganciju okusa. Ima ugodan aftertaisting na kojem se javljaju pomiješane note slatkoga i vanilije. Izvrsne je kakvoće, harmonično i svakako spremno za piće. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter