Enoteka: Lambrusco di Modena Spumante

Lambrusco di Modena Spumante
Lambrusco di Modena Spumante

Lambrusco

Mnogi od vas su do sada čuli za talijansko pjenušavo vino Lambrusco, vjerojatno niste sačuvali neku lijepu uspomenu od tih kušanja, toga jeftinog kiselkastog vina karakterističnog za talijansku regiju Emilia-Romagna. Ovo lagano i pitko frizzante vino pije se diljem svijeta uz obiteljski ručak, a zlobnici bi rekli da je sličan bambusu samo bez Coca - Cole. No nedavno sam na kušanje dobio jednu bocu pjenušca napravljenog od sorte grožđa Lambrusca, a proizvođač je Christian Bellei, vlasnik vinarije Cantina della volta iz mjesta Bomporta iz okolice Modene. Christian je strast za pjenušcima naslijedio od oca Giusepea, koji se još sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo baviti mišlju kako bi od Lambrusca napravio pjenušac na nivou šampanjaca. Pretpostavke su bile dobre jer u grožđu Lambrusco ima dosta kiseline te je dosta rodna sorta što je jedan od preduvjeta za dobivanja dobrog pjenušca. Danas bih sa Vama kušao jedno interesantno pjenušavo vino od ove vinarije, koje je napravljeno od grožđa Lambrusco di Sorbara koje raste na položajima uz rijeku Secchiu.

Grožđe se bere ručno krajem rujna te nakon fermentacije vino odležava u inoxu u periodu od šest mjeseci. Nakon toga ide u boce sa kvascima na refermentaciju, te se čuva u podrumu na stalnoj temperaturi od 12 stupnjeva te se pažljivo okreče ručno postupkom "remuage" a nakon degožmana se taloga u bocu stavlja ekspedicijski liker. Vino ima lijepu boju trešnje, bistro je i ima puno malih brzih mjehurića koji kao da izviru iz sredine čaše. Uzeo sam malo širu šampanjsku čašu tako da se više mirisa može osloboditi. Intenzivnost mirisa je izražena a miris fin i kvalitetan, prevladava nota ljubićice i cvijeta ruže, a kasnije dolaze note kroasana, te kasnije malo zrele jabuke. Vino je polusuho, djelomično toplo i djelomično mekano sa druge strane ima jako dobru svježinu te finu mineralnost a krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, jer malo vuče na desnu stranu, intenzivnost okusa je izražena. a završetak je lepršav i malo gorkast. Na after tasteu javlja se zrela jabuka, vino je harmonično izvrsno paše uz hladna predjela.

 

Ime vina : Lambrusco di Modena Spumante

Godina berbe : 2010

Proizvođač : Cantina della volta

Lokacija: Modena / Italija

Temperatura serviranja : 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Aperitiv

Ocjena : 8,9/10

Čaša: Riedel Cuvee Prestige extreme Restauran glass

Cijena(mpc) : 20,00 ? (Wine Searcher)

 

Pilatov bijeli Burgundac

Podrum Pilato iz malog mjesta Lašići nadomak Vižinade spada u Top 10 Istarskih vinarija. Eligio sve drži pod kontrolom no djeca postepeno sve više ulaze u posao. Starija kćerka Karin i brat Sanjin izvrsno se nadopunjavaju u podrumu, a mlađa kćerka Sanja posvećena je novome projektu. Novi projekt koji će nadopuniti ponudu je kuća za odmor s moderno opremljenom kušaonom, i kuhinjom gdje će se moći održavati degustacije i sljubljivanja sa hranom. Podrum Pilato danas drži pod kontrolom vlastitih 16 ha vinograda te još 5 ha u kooperaciji. Jača strana podruma Pilato su bijele sorte vinove loze te je trenutni omjer oko 80:20 u korist bijelog sortimenta. Podrum Pilato ima vjerojatno najjaču liniju bijelih vina u Istri, godinama su na Hrvatskoj vinskoj sceni prisutni: Chardonnay, Malvazija Istarska, Pinot bijeli te od pred nekoliko godina i Sauvignon bijeli. Danas bih se osvrnuo na sortu grožđa bijeli pinot, koja nije baš rasširena u našim krajevima. Pilato godišnje proizvede oko 6000 boca ovoga vina a ima ga zasađenog na oko 1,5 ha na položaju Ferenka, na crvenoj zemlji između Vižinade i Kaštelira. Položaj "Ferenka" nalazi se na dubokoj crvenoj zemlji između Lašići i Kaštelira. Ovi nasadi bijeloga pinota podignuti su na samim počecima razvoja podruma Pilato, godine 1993., te je Pilato bio prvi mali vinar koji se je posvetio ovoj sorti grožđa. Grožđe pinota bijeloga dozrijeva dosta rano, u isto vrijeme poput chardonnaya. Berba 2013 bila je krajem kolovoza ,te je vino nakon prerade, fermentiralo i odležavalo u inox bačvama 6 mjeseci te je krajem svibnja punjeno u boce. Ovo vino krasi lijepa slamnato- žuta boja sa zelenkastim odsjajem, vino je kristalno bistro te djelomićno gusto. Intenzivnost mirisa je izražena a sam miris je fin i ugodan te osvaja na prvu loptu. Dominiraju cvjetne note, potom se nazire breskva praćena sa marelicom a onda dolazi nota limunske trave pomiješana sa pokošenom zelenom travom. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano, sa druge strane krasi ga fina svježina na koju se nastavlja ugodna mineralnost. Vino krasi srednje tijelo, uravnoteženo je, intenzivnost okus je izražena, te vino solidno traje u ustima. Kakvoća vina je fina, završetak ima gorku notu badema, a na after tasteu dominira zrela breskva.Vino je harmonično, pitko, elegantno odlično za svakodnevnu uporabu uz tjestenine sa plodovima mora.

 

Ime vina : Bijeli pinot

Godina berbe : 2013

Proizvođač : Vina Pilato

Lokacija: Lašići / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja : 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Tagliatelle sa plodovima mora

Ocjena : 9,1/10

Čaša : Riedel Riesling/Sauvignon blanc extreme Restauran glass

Cijena(mpc) : 60,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter