Enoteka: Gracin Babić i Duiliov pjenušac


Piše Emil PERDEC

Ime vina: Gracin Babić
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Suha punta
Lokacija: Primošten, Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Odrezak od boškarina
Ocjena: 9, 1 / 10
Čaša: Bordeaux Riedel Glass.
Cijena (mpc): 199,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Često se u sommelierskom poslu zna desiti da u restoran nalete opaki vinski znalci koji su u životu popili dosta dobrih vina ,a njihove kućne vinoteke sadrže riznice najboljih svjetskih etiketa, od Bordeauxa, Toscane, Rioje i Burgundije do Kalifornije. Takvi gosti obično žele probati nešto neobično i drukčije,nešto što do sada nisu imali prilike probati,da je po mogućnosti vino dobiveno od autohtone sorte grožđa. Hrvatska vinska scena ima svojih aduta u ovakvim situacijama, a vrlo često se kao adut iz rukava pokazivalo vino Babić koje dolazi iz okolice Primoštena. U bivšemu sistemu kada privatna inicijativa u vinarstvu nije funkcionirala,na tržištu je dominirao masovni bezlični Babić, koji je punila vinarija Vino plod iz Šibenika. Kasnije je ovaj lijepi kraj bio zahvaćen ratnim stradanjima te su se vinogradi počeli dizati na noge tek početkom ovoga stoljeća. Najznačajnija osoba u novije vrijeme kada je u pitanju Babić, je Dr. Leo Gracin. Leo je 2000 godine sa ocem pokrenuo malu obiteljsku vinariju,koja je 2006 godine u suradnji sa novim partnerima pretvorena u vinariju „Suha punta“. Najbolji položaji za Babić nalaze se na položaju Bucavac, koji gotovo uranjaju u more te se tu nalazi samo 1,3 ha. Ostali vinogradi nalaze se na položaju Šljinovac,gdje se uzgaja oko 3 ha vinograda. Veliki dio grožđa otkupljuje se i od  Kooperanata iz okolice Primoštena,gdje grožđe raste i u vinogradima starim i do 50 godina. Danas bih Vam predstavio Gracin Babić iz berbe 2010 koji je nakon berbe i prerade njegovan u barrique bačvicama. Vino ima lijepu rubin crvenu boju,sa malo  svjetlijim rubovima,bistro je i poprilično gusto ! Prije posluživanja vino sam dekantirao sat vremena da bi se nadisalo i pokazalo u punome svjetlu te je intenzivnost mirisa izražena. Na prvi miris dominira nota šumskog voća predvođena sa ribizlom, potom se javljaju nota cimeta i malo začinskih nota poput timijana. Na drugo mirisanje dolaze mi nota ukuhanoga voće, potom i nota kože,dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano a sa druge strane djelomično svježe, sa finim taninima,koji su mekani gotovo baršunasti, vino je slankasto i mineralno te ga krasi puno tijelo ! Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa  je izražena a trajnost je vrlo dobra te ide preko deset sekundi,dok se na after tasteu javlja se nota ribizla ! Vino je harmonično i spremno za trošenje uz jela od crvenog mesa,ja bih ga preporučio uz odrezak od boškarina.

Ime vina: Cuvee „Vero blanc“,brut
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Vina Zigante
Lokacija: Kostanjica, Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Kamenice iz limskoga kanala
Ocjena:  9 /10
Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass.
Cijena (mpc) : 125,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Svaka vinarija u svome razvoju formira nekoliko linija proizvoda koje plasira na tržište. Bazna je najčešće roba široke potrošnje namjenjena dućanima ili pak rinfuza. Onda slijedi srednja linija koja je najčešće lokomotiva koja vuče cijeli posao. A onda imamo  višu liniju vina,nešto poput „Gran reserve“ ili „Reserva de la familija“ kako se to zove u Italiji i Španjolskoj. Više linije imaju često različita imena dobivena po toponimima kao „Grimalda“ kod Matoševića ili nekim drugim nastavak kao „Gran“ kod Coronice. Vinarija Zigante iz Kostanjice koju vode otac i sin Duvilio i Denis je svoju višu liniju nazvala „Vero“. Kad je na tržište došla prva „Malvazija Vero“, Duvilio mi je objasnio da davanje dodatka „Vero“ malvaziji želi dati do znanja da se je radila na stari tradicionalan način, svojevrstan spoj tradicije i modernog . Nakon malvazije slijedio je teran pa cabernet sauvignon a odnedavno nastavak Vero dobiva i pjenušac. Vinarija Zigante danas obrađuje 25 ha vinograda,na izvrsnim položajima u okolici Kostanjice. Njihova najpoznatije vina već godinama su ona dobivena od autohtoni sorti: teran i malvazija istarska, te muškat,ali i od internacionalnih sorti kao što su cabernet sauvignon i chardonnay imaju jako dobra vina. A Denis u podrumu stalo eksperementira sa nekim mali serijama izvrsnih vina. Dakle danas bih sa vama podijelio moje viđenje prvog službenog pjenušca vinarije Zigante koji je pušten na tržište a zove se Vero blanc. Ovaj pjenušac napravljen je tradicionalnom metodom vrenja u boci od sorti grožđa malvazija istarska 80% i chardonnay 20%. Denis Zigante mi je u našem razgovoru priopćio da za proljeće već sprema i rose verziju pjenušca Vero.  Vero blanc odležavao je na kvascima dvije godine a ukupna je proizvodnja oko 3000 boca. Vino ima lijepu slamnato žutu boju, te je kristalno bistro i djelomično gusto. Kada se pjenušac natoči u čašu,krasi ga  izvrsna perlaža, te iz čaše iskače mnogo malih i brzih mjehurića. Dok čašu držim mirno intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina a na prvi miris dolazi se nota bijeloga cvijeća poput kamilice i malo samoniklog bilja poput lavande. Kasnije dolazi lijepa nota brioša i korice kruha sa elementima kvasca, ali onda se javljaju i note egzotičnog voća sa malo ananasa i korice limuna. Vino je suho,djelomično toplo, te djelomično mekano, vrlo ugodne svježine, te ukusno a ima srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa dobrom intenzivnošću okusa i izvrsnom trajnosti okusa. Na  after tasteu javlja se ponovno nota brioša. Vino je harmonično i lijepo se pije i svaka čaša traži još jednu,te bih ga rado preporučio uz kamenice iz limskog kanala ili bilo koje druge sirove školjke.


Podijeli: Facebook Twiter