Enoteka: Galić Sauvignon / Galić Sauvignon

Galić Sauvignon
Galić Sauvignon

Galić Sauvignon

Vinarija Galić je u zadnjih 5 godina najveće vinsko osvježenje koje se je desilo u Slavoniji. Ovu vinariju je pred 8 godina osnovao poduzetnik Josip Galić, za sada je podrum smješten na improviziranom mjestu u Lukača, a uskoro se trebaju preseliti u malu boutique vinariju u centru Kutjeva. No krajnji plan je novi ultra-moderni podrum u selu Radovanci u neposrednoj blizini mjesta Velika gdje se nalaze skoro svi Galićevi vinogradi. Poznajem sva Galićeva vina, ali nekako se uvijek vračam na sauvignon bijeli koji mi je najdraži od Galićevih bijelih vina, dok od crvenih dominira Cuvee Crno 9. Grožđe sa ovaj sauvignon brano je na najboljim položajima Radovanci i Podgorje te je nakon berbe i fermentacije 85 % odležalo u inoxu a 15 posto je prošlo 12 satnu maceraciju, te je kasnije odležano u 500 litarskim drvenim bačvama na finome talogu. Sa ovom intervencijom odležavanja dijela vina u drvu dobivena je punoća okusa jer nas sauvignoni često znaju oduševiti na mirisu sa razigranošću i lepršavošću ali u ustima budu prazni.Sauvignon je jedna od rijetkih sorti grožđa koju vinari u nekim berbama beru u dva turnusa.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju sa više zelenkastih tonova u refleksiji. Kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je vrlo izražena ,jer dok čaša stoji u stavu mirno iz nje izvire paleta finih zavodljivih mirisa. Za degustaciju sam odabrao Riedelovu čašu za malvaziju istarsku pošto ove dvije sorte imaju puno sličnosti. Odmah na prvu dolazi mi prepoznatljivi miris bazge, koji se miješa sa ogrozdinom i svježom paprikom. Kasnije se nastavlja nota lista rajčice, pokošene zelene trave i mladog luka dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano a sa druge strane svježe te ugodno mineralno. Krasi ga srednje tijelo te djelomična uravnoteženost jer malo više prevladava desna strana. Intenzivnost okusa je izražena a ima i solidnu trajnost u ustima, vino je jako fine kakvoće. Na retro okusu dolazi mi ponovno nota bazge koja se miješa sa paprikom. Što se harmonije tiče vino mi je dopadljivije na miris nego na okus no to je karakteristika većine sauvignona bijelih. Vino je sada u punom uzletu te je idealno za ljeto i trošenje uz razna hladna morska predjela, počevši od raznih carpaccia, salate od sipe i hobotnice , sardela na savor pa čak i kamenica.

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe : 2013

Proizvođač : Vinarija Galić

Lokacija: Velika / Slavonija

Temperatura serviranja : 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Hladna morska predjela

Ocjena : 9,1/10

Čaša: Riedel Malvazija glas

Cijena (mpc): 75,00 kn (Cicibela Rovinj)

Malvazija Collina

Franco Cattunar je čovjek koji je izuzetno

puno napravio za istarsku vinsku scenu od osamostaljenja Hrvatske do danas. Vinarija Cattunar danas ima pod kontrolom oko 50 ha vinograda na raznim poticajima oko Nove Vasi i Brtonigle. Poput nekolicine ostalih kolega vinara Franco je dugo vjerovao da se od Malvazije može napraviti veliko vino još pred 20 godina kada su mnogi sumnjali u to. S berbom 2009. vinarija Cattunar na tržište izlazi sa višom klasom malvazije kojoj daju ime "Collina". Ova malvazija iz berbe 2011. koja je ujedno trenutno i najbolja odležana malvazija istarska, te će bit predmet naše današnje recenzije. Grožđe za ovo vino dolazi sa položaja Žmergo koji leži na crnoj zemlji a vinogradi su posađeni u idealnom položaju jug-zapad. Berba je bila selekcionirana te su na trsu ostavljeni samo najbolji grozdovi sve do kraja listopada i početka studenog ,a grožđe se je prostiralo na skoro 2 ha vinograda.

Nakon berbe provedena je maceracija od 10 dana te je kasnije vino odležavalo 12 mjeseci u inox bačvi, a slijedećih 12 u velikim drvenim bačvama zapremine 2.500 l kombinacija francuskog i slavonskog hrasta. Prije puštanja na tržište vino je odležalo 6 mjeseci u boci, a iz ove berbe napunjeno je samo 7000 boca. Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zlatnim odsjajima i rubovima, kristalno je bistro i gusto. Pred kušanje vino sam izlio u dekanter te ga servirao u veću čašu bordoškog tipa je mu treba zraka da se nadiše. Nakon pola sata intenzivnost mirisa je izražena a miris je jako fin i ugodan. Na prvu dominira vanilija i zrelo voće poput zrelije kruške te zrela breskva i marelica. Kasnije se javlja i nota klinčića praćena sa malo suhe trave i malo dima. Vino je suho, poprilično toplo i skoro pa mekano, sa druge strane djelomično svježe sa blagim taninima i dobrom mineralnošću. Vino je robusno te djelomično uravnoteženo, jer ipak prevladava lijeva meka strana, intenzivnost okusa je izražena a vino ima jako dugačku trajnost, a na retro okusu pojavljuje se vanilija i kruška odležana u rakiji.

Kakvoća ovoga vina je jako fina, svidio mi se na prvu još na kušanju za Vinistru, vino je harmonično jer ima lijepi sklad oka, nosa i usta. Naglasio bih bogatstvo ekstrakta ili suhih tvari u ovom vinu jer čaša nakon što ostane prazna još uvijek ima miris po ovom vinu. Vino je spremno za konzumaciju mada može trajati još barem pet godina u pravilnim uvjetima čuvanja. Sljubio bih ga sa malo masnijom ribom koja je pripremljena uz još neke dodatke.

Ime vina : Malvazija Istarska "Collina"

Godina berbe : 2011

Proizvođač : Vinarija Cattunar

Lokacija: Nova Vas / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja : 12-14 stupnja Celzija

Gastro preporuka: File Grdobine sa školjkama i kobasicama

Ocjena : 9,1/10

Čaša : Riedel Extreme Restaurant Cabernet glas

Cijena (mpc) : 171,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter