Enoteka: Cuvee Misal Peršurić i De Sousa Cuvee Umami


Kroz sve ove godine od kako se družim s Vama kroz svoje tekstove, moram priznati da mi je ovo jedan od najtežih koje sam sročio. Nažalost kroz ovaj puta želio bih se oprostiti od velikog čovjeka, dugogodišnjeg bivšeg ravnatelja Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, znanstvenog savjetniku i poznatom hrvatskom agronomu dr. sc. Đordana Peršurića koji je nakon kratke i teške bolesti preminuo 10. travnja u 62. godini života. Đordano je na mene i moja gledanja na vina, prvenstveno pjenušce ostavio neizbrisiv trag a svima nama u trajno nasljedstvo ostavlja deset etiketa raznih Misala te ćemo se s njime posredno družiti i sada kada više nije među nama. On je bio vizionar koji je vjerovao da se i od malvazije istarske može dobiti dovoljno dobra baza za pjenušac, mada je sam znao njezine mane te sorte s niskom kiselinom.

Sve je krenulo sa baznom zelenom etiketom bruta, a onda su se nizale sve ostale kombinacije sa nekima od njih Đordano se je približio čak i baznim šampanjcima, poput sjajnih ?blanc de blanc i blanc de noira?. Već neko vrijeme vođenje pjenušaca Peršurić prepustio je vrijednim kćerkama Katarini i Ani, a on je dalje pratio njihov rad i razvoj. U čast Đordanu kušao sam njegovo veliko ostvarenje Misal Istru, koja je napravljena od Malvazije iz tri berbe, a bazno vino je šest mjeseci odležavalo u drvenim bačvama.

Pjenušac ima lijepu boju zlata s tamnijim ringovima sa strane, bistar je i djelomično gust, a iz dna čaše izvire tisuće malih mjehurića koji traju izrazito dugo. Na mirisu imamo izraženu intenzivnost, djelomično bogatu kompleksnost mirisa te jako finu kakvoću. Miris se ističe svojom svježinom i mineralnošću koja pršti iz čaše, potom slijedi nota zrelog voća poput marelice i kruške praćena sa malo korice kruha i svježe pečenog croissanta. Ovaj pjenušac je po neprovrelom šećeru deklariran kao brut, dakle ima manje od 15 g/l šećera, djelomično je topao te mekan. S druge strane je ugodno svjež i vrlo ukusan te ga krasi srednje tijelo. Misal je uravnotežen u ustima ima izraženu intenzivnost, dosta dugu trajnost
te posjeduje ugodnu mineralnost.

Pjenušcu se na after tastu javlja bijelo voće, harmoničan je i u pravoj formi za konzumiranje, a preporučio bih ga s pljukancima sa škampima i šparugama.

Istarska vina
Ime vina: Cuvee Misal Istra
Godina berbe: Više berbi zajedno
Proizvođač: Pjenušci Peršurić
Lokacija: Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzijevih
Gastro preporuka: Pljukanci sa škampima i šparugama
Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass
Ocjena: 9,2 /10
Cijena (mpc): 150,00 kn ( Cicibela Rovinj)

De Sousa Cuvee Umami

Ovi tekstovi u kojima vam poštovani čitatelji već pet godina prenašam svoje viđenje vina nalaze se također i na internet izdanju naših novina. A pošto se na internetu tekst može i komentirati nedavno sam imao zanimljivu raspravu sa jednim čitateljem na temu mirisa. Ja ono što napišem doslovno u vinu i osjetim, ma koliko ti mirisi nekome čudno zvučali. No koliko su zahtjevni mirisi, još su zahtjevniji okusi, a mi ih osjetimo pet. Na vrhu jezika osjećamo slatko, s desne i lijeve strane jezika kiselo, u sredini jezika slano, a na stražnjem dijelu jezika osjećamo gorko. Peti okus je - umami, a to je okus koji djeluje zajedno s drugim okusima pa ga zato i nismo svjesni, iako nam je ovaj "novi" okus poznat od rođenja. Ime je petom okusu dao japanski znanstvenik dr. Kikunae Ikeda koji ga je i otkrio 1907. godine, no iako je naziv bio samo privremen zadržao se je. Riječ umami sastoji se od dvije riječi: "Umai" - koja znači slastan, te "mi" - koja znači suština.

Pojam Umami proširio se i na vina, jer sam nedavno imao priliku kušati, šampanjac zanimljivog imena "Cuvee Umami" a proizvodi ga šampanjska kuća De Sousa, koja je pedesetih godina prošlog stoljeća osnovana u malome mjestu Avize u Šampanji. Ovaj podrum obrađuje 10 ha vinograda te proizvodi oko 90.000 boca godišnje različitih etiketa. Cuvee se sastoji od 60 posto Chardonnaya te 40 posto Pinota crnoga, a grožđe dolazi iz vinograda starih od oko 50 godina sa najboljih položaja iz okolice Avizea (Chardonay)te Ay i Ambonnay (Pinot crni), a bazno je vino jedan dio odležavanja provelo u barrique bačvicama. Vino ima lijepu zlatno žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Poslužen nam je u široj šampanjskoj čaši pa je intenzivnost mirisa izražena, a kakvoća fina. Prvo dominira nota meda i karamele, a potom se javlja nota toasta, dok se kasnije probija i nota zelene jabuke i žute kruške. Vino je suho, djelomično toplo i čak ide prema mekanome. Sa druge strane vino je svježe s taninima u tragu i sjajne mineralnosti, a krasi ga srednje tijelo. Vino ima lijepu ravnotežu, sjajnu intenzivnost okusa i dobru trajnost sa sjajnom kakvoćom. Vino je harmonično i u sjajnoj formi za ispijanje uz riblji filet s mediteranskim umakom. (Emil PERDEC)

Francuska vina
Ime vina: Cuvee Umami Grand Cru Mill?sime, extra brut
Godina berbe: 2009
Proizvođač: Champagne De Sousa
Lokacija: Avize/Champagne
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzijevih
Gastro preporuka: Riblji filet sa mediteranskim umakom
Ocjena: 9,2 /10
Čaša: Champagne Restaurant Riedel Glass
Cijena (mpc): 120,00 eura (Wine Searcher)

 


Podijeli: Facebook Twiter