Enoteka: Centurion Bolfan

Centurion
Centurion

Ime vina: Centurion
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Vinarija Bolfan Vinski Vrh
Lokacija: Hrašćina/Bregovita Hrvatska
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kanape s bakalarom na bijelo
Ocjena: 9,1/10
Cijena (mpc): 240 kn (Cicibela, Rovinj)

Vinarija Vinski Vrh iz Hrašćine, prema ideji osnivača Tomislava Bolfana, plasirala je na tržište svoje prvo pjenušavo vino Centurion. Samo ime povezano je s rimskom postrojbom koja se prije 16 stoljeća smjestila na zagorskim bregima, te je, naravno, bila žedna pa su radili vino, a pomagale su im vile, dok se zapovjednik zvao Centurion-Duccus pa je pjenušac koji su zajedničkim snagama napravili vojnici i vile dobio ime po zapovjedniku.

Priznajem da je priča lijepa i romantična, no u sadašnjosti pretpremijera je održana na gala večeri nakon finala prvenstva države za sommeliere u hotelu Lone. A premijera za zagrebačku publiku sljedeći je dan održana u zagrebačkom wine baru Basement.

Centurion je dobiven od baznog vina iz berbi 2010. i 2011., a grožđe je čisti chardonnay, što bi rekli "blanc de blanc". Grožđe je raslo u ekološkom uzgoju na prelijepim padinama vinskog vrha. Sekundarno vrenje u boci trajalo je 20 mjeseci, a nakon degožiranja nije dodavan ekspedicijski liker tako da ovaj pjenušac nosi oznaku "brut natur" te može imati od 0-3 g/l neprovrela šećera.

Centurion je proizveden u količini od 7.500 boca, a Bolfanova želja je da ubliskoj budućnosti proizvodi i "blanc de noir", odnosno pjenušac dobiven samo od pinota crnoga. Centurion ima lijepu slamnatožutu boju sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Njegovo perlanje krasi puno malih i brzih mjehurića koji su vrlo postojani i živahni. Intenzitet mirisa je djelomično izražen, a miris je fin i elegantan.

Na nosu mi prvo dominiraju note citrusa, potom korica đumbira pa žuta jabuka, a kasnije se javlja i korica kruha. Na drugo mirisanje dolazi mi bijelo livadno cvijeće, a potom i cvijet lipe, te kasnije mala nota meda. Dakle Centurion ima bogatu kompleksnost mirisa. Vino je suho, djelomično toplo te djelomično mekano, a s druge strane je svježe te mineralno i vrlo ukusno i krasi ga srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo, s izraženim intenzitetom okusa te je u ustima trajno, a kakvoća okusa je fina. Retro okus je malo gorak i hrskav, vino je harmonično te spremno za božićno-novogodišnja slavlja, preporučam ga sljubiti uz bakalar na bijelo. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter