Enoteka: Bon Castello


Kalavojna je prekrasna uvala ispod sela Raklja. Legenda pripovijeda da su stari Rimljani baš preko nje u Istru donijeli vinovu lozu. Sredinom 90-ih prošlog stoljeća, isto ime nosila je i udruga ljubitelja vina i grožđa od kojih su članovi bili istaknuti ljudi istarskog političkog, poslovnog i umjetničkog establišmenta ( sommelier Sandi Paris, također).

No 2000. godine osnovana je i vinarija Kalavojna, od strane enologa Elia Radeke i partnera. Nedavno je unutar vinarije došlo do promjena te je Radeka dobio novog partnera, poduzetnika Slobodana Cara koji mi je u razgovoru na Božić najavio zaokret u vinariji te njezino širenje i konstantno podizanje kvalitete. Vinarija za sada posjeduje 22 hektara vinograda na potezu od Loborike do Valture, što svojih što u najmu, a krajnji cilj je 50 hektara vinograda pri čemu bi najnoviji nasadi trebali biti podignuti uz oronuli "Horse centar" nadomak Loborike. Vinarija od sortimenta ima: malvaziju istarsku, chardonnay, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon, syrah i carmenere.

Danas bih Vam predstavio pjenušac "Bon Castello" koji je u potpunosti dobiven od terana, a ime je dobio po toponimu u Radekima. Grožđe terana raslo je na crvenoj zemlji i brano je  početkom rujna prošle godine, te je nakon prerade u podrumu u Radekima bilo sve do veljače ove godine, kada se prevozi u Italiju u vinariju Sanfeletto (blizu Conegliana) na refermentaciju u tankovima, te se krajem lipnja puni u boce i vraća u Hrvatsku. Za prvi put napunjena je mala količina od 5500 boca.

Vino ima lijepu blago ružičastu boju, kristalno je bistro i slabe gustoće, a po točenju stvara jako lijepu krunu u čaši. Intenzivnost mirisa djelomično je izražena ali fina, osjeti se nota trešnje, jagode i kasnije miris ružinih latica. U drugome naletu dolazi mi nota kruha premazanog s marmeladom od jagoda i malom notom kvasca, tako da je kompleksnost mirisa djelomično bogata. Vino je polu suho, slabe topline i djelomično mekano. S druge strane vino je svježe, s blagim tragom tanina i ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, mada na prvu prevladava slatkoća s lijeve mekane strane, no kasnije je sustiže tipična teranova svježina i uspješno vraća okus u ravnotežu. Intenzivnost okusa je izražena, a ima i djelomičnu trajnost okusa dok mu je kakvoća fina, a na retro okusu javlja se zrela trešnja. Vino je harmonično tek spremno za trošenje, kao jedan fini aperitiv ili pak uz lagane zalogajčiće. (E. PERDEC)

Ime vina: Bon Castello

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Podrum Kalavojna

Lokacija: Loborika/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8 - 10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Aperitiv

Ocjena: 8,7/10

Čaša: Riedel Restaurant Champagner glass

Cijena (mpc): 89,00 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter