Enoteca: Malvazija Herak & Smoljan i Sabathi Sauvignon


Kako se približava nova berba 2015, tako se svi skupa prisjećamo lanjske kišne godine i teških uvjeta iz kojih su vinari ipak uspjeli izvući koliko toliko solidna bijela vina. Pred par brojeva pisao sam o maloj rovinjskoj vinariji Panjoka i njenoj malvaziji koja je na ovogodišnjoj Vinistri dobila najviše bodova, a danas bih se osvrnuo na rad također jedne male nepoznate obiteljske vinarije koja se krije pod imenom OPG Herak & Smoljan.

Iza ovoga imena kriju se Anton Smoljan i Vinko Herak, a poanta je u tome da je Smoljan zapravo Herakov zet te su udruživši snage pokrenuli malu vinariju. Ova vinarija obrađuje oko hektar vinograda, od čega je većinom zasađena istarska malvazija, mada ima i nešto merlota i terana. Vinogradi se nalaze  na dubokoj istarskoj crvenici u području Valalte tzv. rovinjskom „Napa Valley“, gdje vinograde imaju i svi ostali dominantni rovinjski vinari.

Dakle danas bih sa vama podijelio svoje viđenje mlade malvazije iz berbe 2014., koja je na opće iznenađenje, na ovogodišnjoj Vinistri bila visoko plasirana te je osvojila zlatnu medalju. Vino je nakon berbe koja je bila početkom rujna, prerađeno te čuvano isključivo u inox bačvama u periodu od šest mjeseci te još mjesec dana u bocama prije puštanja na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, šarmantno lepršav i razigran. Na nosu odmah dolaze voćne note agruma u obliku narančine i grejpove kore, slijedi malo žute kruške pomiješane s breskvom, a kasnije se javlja i cvjetna nota bagrema, tipična za malvaziju. Dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano sa dobrom svježinom i mineralnošću, a krasi ga srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo, sa izraženom intenzivnošću okusa te dobrom trajnošću u ustima, a na after tastu ponovno se osjeća sočna breskva. Vino je harmonično i spremno za trošenje kao ljetno osvježenje, a ja sam ga probao uz kapesante sa žara i bila je to savršena kombinacija, šteta što ga ima samo 2.000 boca. Vino može trajati barem dvije godine, mada sumnjam da ćete ga čuvati, jer kada ga probate lijepo se pije i svaka čaša pita još.

 

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: OPG Herak & Smoljan

Lokacija: Rovinj/Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Kapesante sa žara

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena(mpc): 40,00 kn (kod vinara)

 

Austrijska vina: Sabathi Sauvignon

Štajerska je prekrasna vinorodna regija koja se prostire s obije strane granice u Austriji i Slovenije. U austrijskom dijelu nekada je vodeća sorta vinove loze bila graševina ili welschriesling potom chardonnay ili morilon kako se zove u štajerskoj, a danas je neprikosnoveni vladar sauvignon bijeli. Nedavno sam bio u kratkom posjetu Beču, te sam iskoristio priliku za mali šoping u sjajnom vinskom dućanu Wein & Co te sam po želji supruge Karin, birao mlada i svježa vina iz Austrije i svijeta. Jedno od vina koje sam odabrao bio je i Sauvignon bijeli iz 2014. berbe iz vinarije Sabathi.

Ova vinarija vuče tradiciju od 1650., dakle Sabathi su se u deset generacija bavili vinogradarstvom i vinarstvom no revolucionarnu odluku donio je Erwin Sabathi kada je odlučio izgraditi novi vinski podrum, u kojem je prva berba vinificirana 2004. godine.Taj vinski podrum, dobitnik je mnogih priznanja za arhitekturu. Dakle, danas bih s vama podijelio svoje viđenje Sauvignona bijeloga iz vinarije Sabathi, koji su kao i svi vinari u široj regiji u berbi 2014. imali problema s vremenom i kvalitetom grožđa.

Grožđe je brano početkom rujna, na položajima oko mjesta Pößnitz, na blago nagnutim padinama gdje se tlo sastoji od debelih sedimentnih slojeva koji su se taložili tijekom milijuna godina, a u tlu prevladava škriljevac zajedno s pijeskom i šljunkom. Vino je nakon berbe i vinifikacije odležavalo isključivo u inoxu te još mjesec dana u boci. Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan te djeluje osvježavajuće i razigrano.

Na nosu dominiraju mirisi zelene paprike i zelenog bilja, te pokošene trave a nadovezuje se i nota ogrozda s malom notom breskve i sirupa od bazge, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima lijepe svježine i izvrsnu mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, mada mu malo više naginje desna strana, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost je solidna. Vino je fino, harmonično i može trajati barem dvije godine. Ja sam ga probao sa salatom od obarenih škampi i šparuga, i bio je izvrsna kombinacija.

Ime vina: Sauvignon Blanc

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Weingut Sabathi

Lokacija: Leutschach/Austrijska Štajerska

Temperatura serviranja: 8 -10 stupnja Celzija

Gastro preporuka: salata od škampi i šparuga

Ocjena: 9/10

Čaša: Sauvignon Riedel Glass

Cijena(mpc): 11,00 eura (Wine &Co)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter