Ekskluzivni teran za spuštanje rovera na Mjesec

Kako terraNa ima malo, do svih kojima je namijenjen doprema se u ovako malim bočicama
Kako terraNa ima malo, do svih kojima je namijenjen doprema se u ovako malim bočicama

Kada se krajem ove ili početkom sljedeće godine rover međunarodne ekipe Synergy Moon Team, čiji je dio i istarska Astronomska udruga Vidulini, provoza po površini Mjeseca, i time svojim tvorcima donese pobjedu u natjecanju Google Lunar Xprize, može li za prigodnu zdravicu poslužiti išta bolje od najekskluzivnijeg vina na svijetu? Vino je naravno teran, a potječe s jednog jedinog trsa koji raste uz kuću predsjednika udruge Vidulini, Marina Tumpića u Vidulinima. Ima taj teran i prigodno ime: zove se terraN (baš tako: s malim "t" na početku i velikim "N" na kraju), proizveden je potpuno biodinamički, bez ikakvih kemikalija ni u vinogradu ni u podrumu, i svake se godine njime napuni vrlo ograničen broj boca: između deset i dvadeset.

Jedini trs terana

Uokolo sela Vidulini na granici Žminjštine i Kanfanarštine nadaleko nema nijedne loze, pa je Marina Tumpića nemalo iznenadilo kada je uz stari suhozid trs terana niknuo tamo negdje 2000. godine. Možda je on rastao i prije, ali kako se do te godine redovito kosilo sve do zida, pod nožem kosilice stradale su i njegove mladice, a često su na toj parceli i krave pasle pa bi također pobrstile sve do zida. No kad je Tumpić počeo na toj parceli graditi kuću, na redovitu košnju se zaboravilo, a kad je kuća dovršena, uz rubidu i ostali korov uz taj zid lijepo se mogao vidjeti i tek stasali trs vinove loze. Marino ga je odlučio ostaviti i vidjeti što će od njega doći, a kroz narednih petnaestak godina on se itekako raširio. Iz korijena je potjerao četiri grane koje su se uspele na metar i pol visoki suhozid i raširile se po njemu 6-7 metara u dužinu.

Osim orezivanja, nikakvu drugu obradu taj trs nije pretrpio sve ove godine. "Nisam ga špricao čak ni modrom galicom", pripovijeda Marino Tumpić, napominjući da sve oko toga trsa, od rezidbe do berbe, obavlja u noćima punog mjeseca. Nakon  berbe ručno se odvajaju peteljke, i bobe se maste na ruke, mošt zatim kuha u maloj drvenoj bačvi, i nakon uobičajena dva pretoka sprema se u boce.

Desetak butelja

Prosječna godišnja proizvodnja vina terraN iz Vidulini kreće se oko desetak butelja, a kad se tim vinom počelo nazdravljati nakon svake uspješno obavljene aktivnosti Astronomskog društva Vidulini u minulim godinama, i nakon što se ova udruga prije devet godina pridružila Synergy Moon Teamu u misiji lansiranja rakete s roverom prema Mjesecu, razlozi za nazdravljanje postali su češći. Zato je Tumpić svoj teran počeo pakirati i u male bočice od 1,75 decilitara, naprosto kako bi ga bilo dovoljno da ga se može poslati svima uključenima u neku akciju širom svijeta.

Posljednje dvije butelje iz berbe terraNa iz 2015. godine rezervirane su za zdravicu nakon što se obavi misija lansiranja atmosferskih sondi Histrion 5 i 6. Radi se o sondama koje se u bliski svemir lansiraju posebnim balonima, do visine od dvadesetak kilometara, a nakon što one obave potrebna snimanja, padobranima se vraćaju na Zemlju gdje ih pokupe spasilačke ekipe Astronomske udruge Vidulini. "Sa sobom imamo boce terraNa i miće mižoliće, pa kad nađemo sondu onda zastanemo, natočimo si jen tantin, i nazdravimo uspješno dovršenoj misiji", kaže Tumpić.

A terraN iz berbe 2016. još dozrijeva u bačvici, i kako ga ove sezone ima oko sedam litara, većina će biti napunjena u male bočice koje će se poslati u dvadesetak zemalja svijeta, svugdje odakle su članovi Synergy Moon Teama. Zdravica je planirana baš za trenutak lansiranja rakete.

Ne može se nigdje kupiti

Ovaj Mjesečev terraN ne može se nigdje kupiti, a svakako je razlog za ponos što će se ovo doista najekskluzivnije vino na svijetu iz berbe 2016. kušati upravo u trenutku kada sa Zemlje prema Mjesecu krene nešto što je osmišljeno i realizirano na način dosad neviđen u povijesti astronautike: s vrlo malo novaca, spojem znanja i umješnosti nekoliko stotina međusobno povezanih entuzijasta iz cijeloga svijeta.

Rakija Tera R

Kad je terraN (kaže Marino Tumpić da se naziv ovog vina izgovara "tera-en") postao popularan, nije trebalo dugo da se od dropa ovog vina napravi rakija koja je onda nazvana terra_R, a od prijateljevih maslina prije dvije godine napravljeno je ulje koje je, naravno, nazvano terra_M. Za finale Mjesečeve misije Synergy Moon Teama priprema se, najavljuje Tumpić, i posebno pivo, čak i med, a možda se sličnim nazivom okiti i još poneki autohtoni proizvod. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter