Dubioza i Hladno pivo zapalili Medulin

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"Da nije bilo Hladnog piva ne bi bilo Dubioze. Da nije bilo KUD Idijota ne bi bilo Dubioze", povikao je sinoć frontmen Dubioze kolektiva pred nekoliko tisuća razgaljenih fanova i pozvao na stage Hladno pivo. U tom trenutku na velikom stageu Adria Summer festivala Hladno Pivo i Dubioza "alles zusammen", kako bi rekao profesor njemačkog i engleskog Mile Kekin iz Hladnog piva zapjevali su kultnu "Sjećam se" punk legendi KUD Idijota, a svim domaćim posjetiteljima u publici srce je zatitralo. Bez dvojbe (ili bez dubioze) bio je to emotivni vrhunac velikog koncerta Adria Summer Festivala Medulin. Scena za pamćenje. I bio je to pravi koncert kako bi rekli "bez greške", onako kako to rade "profesionalci s dušom" za fanove svih generacija, bez kalkulacije, pankerski.

Pravi ljetni koncert koji bi se svidio i slučajnim turistima, a u kojem su oba benda napravila presjek svoje karijere te sve prisutne obradovali svojim najvećim hitovima. Koncert u kojem se đuskalo, pjevalo četiri sata i znojilo u potocima "Favorita" i nakon koga vam nije žao plaćene karte.

I dok je prve večeri legenda house glazbe, poznati DJ David Morales dobrano rasplesao publiku, druga večer je bila za one željne dobrog zvuka i angažiranih, inteligentnih i kritičnih tekstova kakve imaju i Hladno pivo i Dubioza.

I u pravu je Mile Kekin kada tvrdi da je Hladno pivo prije svega koncertni bend, a isto je i s Dubiozom. Oba su benda do savršenstva uvježbana, respektabilnog autorskog opusa, a ono što je najvažnije, i što je medulinska publika osjetila ponajviše je odlična komunikacija s vjernim obožavateljima koji znaju stihove gotovo svih pjesama i koji ih slušaju, pjevaju s njima, dižu ruke, skakuću i zabavljaju se. Hladno Pivo to radi dobrim pankerskim rifovima, odličnim zvukom i inteligentnim tekstovima i publiku drži sat i pol vremena.

A onda dolazi energetska bomba u crno-žutom izdanju ska, Balkan i dobra satira s ogromnom količinom energije. Formula je to uspjeha Dubioze kolektiva. "Tope se žice, daj buke! viče Dubioza i prži dva i pol sata, onako kako treba i ne štedi se na jednom od dva koncerta koje ove godine imaju u Hrvatskoj. Pritom je neosporna činjenica da su itekako uspjeli animirati publiku – od 7 do 67. Bila je to generacijska štafeta – Hladno pivo predstavlja Dubiozu kao mladi bend (koji više to nije), a svi oni se nadovezuju na KUD Idijote, dok u publici skakuću i pjevaju tri generacije. Eto, pravi ljetni koncert za sve generacije.

Vrhunska produkcija s odličnim čistim zvukom na novoj medulinskoj koncertnoj pozornici ispod novoobnovljenog Starog malina na Rivi s pogledom na Medulin i svjetlima lunaparka dobro su osmišljen plan u kojem Medulin ima sve adute za novu festivalsku lokaciju za provjerena glazbena imena. Štinjan je underground, a Medulin mainstream. Odlično, odaberite na koju ćete obalu poluotoka. (Lara BAGAR)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter