Drago Plečko: Liječnici ignoriraju alternativu

Drago Plečko (Vjekoslav SKLEDAR/CROPIX)
Drago Plečko (Vjekoslav SKLEDAR/CROPIX)

Čuveni hrvatski poznavatelj alternativne i tradicionalne medicine Drago Plečko uvijek je u novim istraživanjima. Posljednjih godina, o čemu rijetko javno govori, bavi se olakšavanjem tegoba najtežim bolesnicima, te izučavanjem utjecaja zvukova na čovjekovu podsvijest. S Plečkom smo razgovarali u njegovom samoborskom domu.

- U posljednje vrijeme niste često u javnosti. Što istražujete, gdje lutate?

- Prvi puta sam se pojavio u medijima 10. listopada 1970. i od tada održavam kontinuitet koji je potrajao do pred nekoliko mjeseci. Dakle, imao sam stotine TV nastupa, emisija, tekstova, članaka, intervjua, sedam knjiga. To je period od oko 44 godine i čovjek se zasiti, nema više naboj za nešto što ne donosi efekte vrijedne truda i borbe. Sada sam u cijelosti fokusiran na istraživanje novih oblika te tretmana i prevencije najtežih bolesti kao što su karcinom, multipla skleroza, parkinsonizam, Crohnova bolest i teška depresija.

- Mnogo je lijekova, ali sve više ljudi umire upravo od tih bolesti?

- Time se zapravo bavim ozbiljno 35 godina u kojima sam shvatio nekoliko mehanizama bez kojih nećemo moći učiniti mnogo protiv epidemije najtežih bolesti koja je na vratima. Stotine proizvoda na pretrpanim policama ljekarni praktično nosi samo neumjerena i dobro podmazana promocija. Usprkos vagonima novih proizvoda i stotinama raznih tehnika iscjeljivanja, statistički su te bolesti u stalnom porastu što je zapravo apsurd, paradoks.

Sviješću možemo djelovati na imunosustav

- Spominjete nove metode u tretmanu najtežih bolesti, poput raka i multiple skleroze. O čemu se radi?

- Kao prvo, zagovaram kombinaciju raznih medicinskih metoda i paralelnu primjenu komplementarnog pristupa kojime se brzo sanira šteta od kemoterapije, na razini podsvijesti podiže spremnost obrambenog sustava i primjenjuje prirodni proizvod fatalan za tumorske stanice koji ujedno nema nikakve negativne utjecaje na tijelo. Kemoterapija je teška artiljerija koja masovno ubija tumorske, ali i zdrave stanice pa malo prije i odmah iza njene primjene treba ubaciti u igru jedan oblik tekućeg betaglukana dobivenog od osam žitarica koji najbrže ulazi u krv. Koristan je i himalajski korijen izložen supermagnetu na bazi elementa neodyuma s elongiranim magnetskim poljem.

- Možete li nam navesti neki primjer iz prakse, u kojem je takav pristup pomogao u tretmanu bolesti?

- U slučaju pacijentice oboljele od raka dojke kada su leukociti pali svega na 500, tim smo produktom u par dana vratili vrijednost na 4000. Niz ozbiljnih istraživača je dokazalo da sviješću možemo djelovati na imunosustav. O tome govori dr. Jeannie Achtenberg koja je udarila temelje psihoimunoneurologiji, dr. Bruce Lipton, dr. Larry Dossey, te projekt Spindrift. Kombinacijom sugestivnih formula i subliminalnih poruka uspjeli smo, u suradnji s jednim američkim institutom, napraviti poseban subliminalni CD koji treba slušati jednom dnevno. Naglašavam da se za svaki tip oboljenja CD razlikuje, te ga treba prilagoditi. Učinak je šokantan. Nedavno smo u tretman uzeli 56-godišnjeg novinara oboljelog od raka limfnih žlijezda Hodgkin IVb, dakle najvišeg stupnja maligniteta. Imao je promjene na plućima i koštanoj srži te krenuo na kemoterapiju. Prvi znak da dobro razmišljamo bila je činjenica da je nakon svake kemoterapije direktno dolazio na kavu s nama te nije osjećao ni najmanju mučninu, bol, iscrpljenost, čak mu dlaka nije padala. Apsolutno ništa, kroz 12 seansi. U konačnici se bolest potpuno povukla i danas je zdrav.

- Je li riječ o sretnim slučajevima ili izvanrednoj alternativnoj metodi liječenja?

- Sličan smo slučaj imali sa ženom koja se liječi od raka dojke pet godina i već joj dugo vremena metastaza na jetri miruje. Predugo da bi to bilo slučajno. I tako dalje, svako malo nam se posreći. Remisija inoperabilnog raka pluća, izlječenje karcinoma mjehura, remisija Crohna, poboljšanje kod multiple skleroze. No, još uvijek je sve to daleko premalo da bismo metodu proglasili čudom. Moj je zaključak izvučen i iz nekih drevnih izvora kao Upanišade: nemoguće je potpuno izliječiti teške bolesti ako se svijest osobe ne programira na točno određeni način da nesvjesno podržava samoizlječenje i život. Ubojica se uvijek vraća ako mu to podsvijest ne zabrani, da se tako izrazim. Najbolji dokaz za to je moj omiljeni primjer Australca dr. Ainslie Mearesa koji je satima psihoterapije svakog dana potpuno izliječio stanovitog Gawlera od najteže forme sarkoma i to je opisano u uglednom medicinskom časopisu "Lancet". Kritizirali su ga jer je priznao da mu je ideju dao veliki jogi iz Kathmandua Shivpuri Baba.

Istok ne može izliječiti Zapad, ni obratno

- Može li alternativna medicina sama protiv raka ili treba kombinirati sve moguće pristupe?

- Vrlo rijetko, kod nekih blažih oblika. Nažalost, golema je većina ponuđenih alternativnih tretmana pogodna samo za privremene učinke ili nema efekta. Pažljivo sam se time bavio četiri desetljeća i dobro poznajem medicinsku i relativno ozbiljnu alternativnu literaturu. Nakon magisterija iz organske kemije upisao sam doktorat na Medicinskom fakultetu, dobar ga dio napravio i onda odustao. Zanimljivo je da je gotovo pravilo da tretman, što je skuplji to je veća obmana. Zastupam mišljenje da treba pokušati sa svime, ali da to ne bude vulgarna pljačka kao što je često slučaj i da se sve obavezno radi u suradnji s medicinom. Ili, dakako, na vlastitu odgovornost.

- U nas se manje nego prije javno govori o alternativnoj medicini. Je li postala uobičajena ili je pak odbačena?

- Apriorno odbijanje liječnika da obrate pažnju na metode tradicionalne i alternativne medicine izvrstan su izgovor okultnom podzemlju gdje polupismene neznalice žestoko gule teške bolesnike. Nije točno da su svi liječnici fanatični protivnici komplementarnih tehnika, samo su oprezni. Evo, ja sam na poziv Udruge žena oboljelih od raka dojke u Institutu za tumore u Zagrebu održao predavanje na kojem je bilo i nekoliko liječnika. No, nažalost je stanje u zdravstvu katastrofalno, a privatne su klinike vrlo skupe, pa se oni koji čekaju na pretrage mjesecima silom prilika okreću i onoj nekvalitetnoj alternativi.

- Gledamo li sa šireg aspekta na bolesti koje muče zapadni svijet, moramo se zapitati koliko su one rezultat obilja i obijesti? Napokon, može li Istok "izliječiti" Zapad?

- Istok ne može izliječiti Zapad, niti obratno. Uvidi Istoka koje ja koristim bazirani su na postojanju samskara, otisaka u svijesti, nečeg kao stres ali dublje, koji u konačnici djeluju na materijalno tijelo i potaknu bolest. Sva čudesna izlječenja u svetištima, koja su se događala i nevjernicima, kao i ona uslijed placebo efekta su zapravo otpuštanje samskare koja je ogledalo bolesti u svijesti.

Primjer Huanita pokazuje da je potrebna legalizacija medicinske marihuane

"Pred nekoliko godina sreo sam tog dečka, Huanita Luksetića i razumijem njegovu životnu borbu te podržavam apsolutno legalizaciju marihuane u medicinske svrhe", kaže naš sugovornik i dodaje: "Policija je postupila po zakonu jer ne može ignorirati posjedovanje 22 kilograma zabranjene supstance mada sam uvjeren da dilanje Huanitu nije padalo na pamet. Treba pokazati razumijevanje prema tako bolesnom čovjeku."

Plečko se, inače, godinama bavi i izučavanjem raznih vrha droga. "Još sam 2000. godine napisao knjigu "Droge – bič Novog doba" koju možete skinuti s moje web stranice www.dragoplecko.hr i tamo upozorio da "marihuana liječi 100 bolesti" ali ima i skriveno lice. Znam šest pacijenata koji su koristeći je zapali u tešku paranoju i dobivali panične napade. Kod primjene bi dobro došla kontrola psihijatra. Znam nažalost i one kojima nije pomogla", objašnjava Drago Plečko. (Razgovarao Dubravko GRAKALIĆ,  snimio Vjekoslav SKEDLAR/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter