Dobar posao TrianguliZone

Bubnjar Janko Novoselić (Julien DUVAL)
Bubnjar Janko Novoselić (Julien DUVAL)

TrianguliZona, zagrebački sastav za eksperimentalnu i improviziranu glazbu koji djeluje još od 2005. godine, odsvirao je koncem 2015. godine obljetnički koncert u povodu deset godina rada, u dvorani Multimedijalnog centra Studentskog centra u Zagrebu.

Devet pjesama

Zbog ostvarene koncertne energije i kreativnosti tročlani bend (Andrej Jakuš - truba, elektronika; Ivan Kapec - gitara, fx i Janko Novoselić - bubnjevi) odlučio je zvučni dio koncerta objaviti u integralnom obliku, a taj njihov svježe objavljeni album "Live at MM", pod etiketom Zona Muzike, dostupan je za slušanje i kupovinu na Bandcamp stranici.

Na albumu je devet pjesama, a kvalitetom, kreiranim ambijentom, posebno melankoličnom sugestivnom Jakuševom trubom izdvaja se posljednja, deveta skladba "Breathe". Glazbene ideje bend crpi iz jazza, postrocka i funka, a potonjim je na novom albumu nadahnuta pjesma "Can't avoid the Funk".

Privržena ideji kolektivne improvizacije, baziranoj na minimalizmu, repeticiji i ambijentalnoj estetici, grupa je 2005. nastala pod imenom Triangulizona loop project. Idejni predvodnik bio je Ivan Kapec na gitarama, loop pedali, često i na laptopu, uz suradnika i istomišljenika Andreja Jakuša na trubi, krilnici i mnogobrojnim efektima. Naziv benda ('prostor trokuta'), kako je svojedobno objasnio Kapec, potječe od načina rada u kojem je jedan kut bio početna fraza, drugi ponavljanje te fraze, a treći kut odgovor na taj zvučni kontinuum.

Četiri albuma

Ubrzo im se priključio videoumjetnik Vladimir Končar koji je na koncertima uživo radio videoinstalacije, a ritmičku je bazu svojim naknadnim dolaskom pojačao bubnjar Janko Novoselić, s kojim je snimljen od kritike jako hvaljen album "Flossy", objavljen za portugalski Test Tube. Uz brojna gostovanja na raznim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, bend je dosad snimio četiri albuma. TrianguliZona je surađivala i s japanskim umjetnikom Sunaom Inamijem, jednim od glavnih aktera alternativne i eksperimentalne scene umjetnosti zvuka, s kojim su 2006. održali seriju koncerata, i od koga su, prema vlastitom priznanju, jako puno naučili o eksperimentalnoj glazbi, njezinoj etici i estetici. S ovim japanskim umjetnikom bend se povezao preko web-kolektiva Loopers delight, gdje su rad ovog zagrebačkog sastava prepoznali kao iznimno kvalitetan, pozvavši ih na festivale Live Loop u Zürichu i San Franciscu.

Iskorak Novoselićeva Kozmodruma

Kozmodrum, projekt Janka Novoselića (bubnjara TrianguliZone) upravo je ovih dana objavio singl "Otok Potok". Najavni je to singl njihovog novog, drugog albuma "Gravity" čiji se izlazak najavljuje za 2. lipnja ove godine, u zajedničkom izdanju Zona Muzike i PDV Recordsa. Prema najavama, novim će albumom Kozmodrum iskoračiti prema elektronskom pristupu i još eklektičnijem zvuku. Kozmodrum je prošle godine objavio hvaljeni debitantski album "Na tragu satelita", a uživo peteročlani bend svirao je s mnogobrojnim izvođačima svjetske glazbene scene, od kojih se ističu Hans Joachim Roedelius, Sunao Inami, Reggie Washington, Peter Erskine, David Liebman, Alan Broadbent, David Murray i Saskia Laroo. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter