Glas Istre
Srijeda
26.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
26.04
Sergio Blažić Đoser (arhiva)
> Fotogalerija
#

Đoser: Umjesto atomske bombe mogli ste pronaći lijek

Objavljeno: 18.01.2013 | 07:50 Zadnja izmjena: 18.01.2013 | 07:50 1 komentara

Ostat će nepoznato je li Boško Obradović Bole 1978. godine pjesmu "Saznao sam dijagnozu" posvetio bolesnom Đoseru. U njoj Sergio pjeva o civilizaciji 20. stoljeću koja je izumila atomsku, hidrogensku i neutronsku bombu, ali ne i lijek protiv raka: "Umjesto atomske bombe/mogli ste pronaći lijek/da proživim svoj vijek./Iako pjevam o ljudima/napustila me sreća/u cvatu civilizacije/dvadesetog stoljeća..."

Tako je pjevao Sergio Blažić Đoser, pjevač Atomskog skloništa, koji je od posljedica Hodgkinove bolesti, raka limfnih žlijezda, umro u pulskoj bolnici na današnji dan 1987. Pokopan je dva dana kasnije pred više od četiri tisuća ljudi. Obolio je 1971. godine.

Rođen je u Puli 1951. Gotovo jedno desetljeće pjevao je u rock-grupi Atomsko sklonište. Prije toga nastupao je u pulskom Hushu i King Sonesima, koparskom Bumerangu.

S Atomcima je postigao najveće uspjehe, zajedno su snimili osam LP-a, nekoliko singlica i kazeta. Nezaboravne su njegove interpretacije "Ne cvikaj generacijo", "Infarkt", "Pomorac sam, majko", "Atomska trilogija", "Extra uterina", "Mentalna higijena" i druge. Kao vokalni solist Atomskog skloništa punio je sportske terene i dvorane.

Rijetki su bili oni koji su znali s čime se Đoser godinama borio između života i koncerata. Tek onda kad bi na nastupima sjeo na stolac, počelo se pričati o njegovoj bolesti.

Na koncertima su Atomci nastupali okruženi bodljikavom žicom, u poderanoj odjeći, praćeni pirotehnikom, a ponekad su znali scenografiju obogatiti stotinama otvorenih kišobrana kao simbolima zaštite. Sergio je zbog svoje statičnosti na sceni predstavljao otuđenog čovjeka, izvan vremena i prostora. S koferom pored sebe izgledao je kao prognanik.

Glas Istre je 1997. objavio autobiografiju Sergia Blažića Đosera iz pera novinara Armanda Černjula. "Đoser je htio da se napiše istina o njemu, glazbi i bolesti. Želio je u stvari da mu pomognem napisati biografiju, knjigu o njegovoj karijeri koja je trebala izaći iz tiska 1986. godine. Usprkos svemu, kazivanja se nisu uspjela privesti kraju", napisao je Černjul. (pripremio R. BURŠIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJUNovosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik