Devastation objavljuju novi EP

Grupa Devastation
Grupa Devastation

Grupa Devastation osnovana je 1986. godine u Puli, i tada su članovi grupe bili pjevač Alex Bijažić, bubnjar Kristijan Bijažić, gitaristi Marko Pušić i David Lorusso te basist Valter Udovičić Fritz, a svojim su radom ostavili značajan trag na pulskoj metal sceni i šire.

Pod tim imenom, kao i imenom Hatross, grupa je djelovala do 1997. godine, kad se formalno raspala. Frontman grupe Alex Bijažić preselio se u Varaždin 2002. godine, no imao je veliku želju za nastavak rada, te je tako 2006. godine, za vrijeme snimanja dokumentarca "Grad izobilja" o pulskoj sceni 70-ih i 80-ih, gdje je između ostalog intervjuiran i Devastation, krenula ideja za ponovno okupljanje benda. No, usprkos želji, mnoge prepreke su bile na putu ponovnog formiranja Devastationa - grupa je 2010. godine, usprkos stalnim izmjenama članova benda, odsvirala osam koncerata, no ta postava nije bila dugog vijeka.

Devastation su krajem 2009. godine objavili kompilacijski album "Devastation complete 1987. – 1989." za kinesku diskografsku kuću Area Death Production, a godine 1996. Devastation su snimali demo u studiju "Ear" kod Gorana Ćurića Čotke u Štinjanu, no taj demo nikad nije objavljen.

Godine 2016., kada grupa Devastation bilježi tri desetljeća od osnivanja, Alex Bijažić okuplja ekipu varaždinskih muzičara, te novookupljeni Devastation, koju uz Bijažića čini još gitaristi Danijel Conar i Bernard Jozić, basist Karlo Kögl i bubnjar Leonardo Vrček sada kreće intenzivno s radom.

Tako će 18. siječnja objaviti novi studijski materijal, o čemu nam više otkriva Alex Bijažić:

- Bit će to prve studijske snimke od 1996. godine - riječ je o tri obrade objedinjene u EP izdanje pod imenom "In Memoriam". EP se objavljuje prigodno u povodu 30. godišnjice smrti Sergia Blažića Đosera, pjevača legendarnog Atomskog Skloništa, a osim obrade pjesme Atomskog Skloništa, Devastation na EP-ju imaju i dvije obrade s posvetom - jedna za Branka Črnca Tustu iz KUD Idijota, te jednu za dva člana izvorne i najpoznatije postave jednog od najvećih heavy metal bandova svih vremena, Motorhead, kojima su prošle godine preminula čak dva člana, ikona heavy metala, basist i pjevač Lemmy Kilmister, te bubnjar Phil "Philty Animal" Taylor, kaže Alex Bijažić.

Iako je riječ o obradama, Bijažić nam otkriva da su Devastation i ovdje zadržali svoj prepoznatljivi autorski potpis.

- Nije to thrash metal, teško mi je definirati žanr iz moje subjektivne pozicije, no naš producent Tomislav Novosel Tompa kaže da je to dobar heavy metal, kaže Bijažić.

- Što se tiče autorskih pjesama, Devastation radi album s novim pjesmama, koji bi trebao biti gotov do kraja godine. Mnogi me pitaju za stare pjesme, no njih će se moći čuti isključivo na našim koncertima, kaže Bijažić.

EP "In Memoriam" bit će objavljen na internetu 18. siječnja u poslijepodnevnim satima, uz mogućnost besplatnog downloada, na Facebook stranici banda, te na stranici bloga Pula Rock City.

Grupa Devastation krenula je i s koncertnom promocijom - nakon nastupa početkom siječnja u Varaždinu, 4. veljače nastupit će u Čakovcu, te 17. ožujka u Puli u Klubu Uljanik na Roštiljarki. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter