Darko Rundek: Planet Zemlja moja je sudbina

Rundek Cargo Trio (Snimio Vedran METELKO)
Rundek Cargo Trio (Snimio Vedran METELKO)

Rundek Cargo Trio nastupit će sutra u labinskom Klubu mladih Club 21 u sklopu turneje na kojoj će svirati u desetak hrvatskih gradova gdje će promovirati album "Mostovi". Album je naišao na hvalospjeve kritike, a spot za pjesmu "Ima ih" u režiji Radislava Jovanova Gonza osvojio je i nagradu Porin koja im je pripala i za najbolji album alternativne glazbe.

Darko Rundek koji predvodi ovaj trio poznato je ime domaće rock scene na kojoj obitava već desetljećima i neumorno stvara, od grupe Hasutor preko solo projekata, Cargo orkestra, glazbe za predstave i filmove, da bi se našao u formi trija u kojem nastupa s Isabel i Dušanom Vranićem Ducom.

- Kako to da ste, da tako kažem, našli u formi trija?

- Tražio sam minimalnu formaciju, koja bi mogla muzički podržati već postojeći repertoar i razviti muzičko istraživanje na ogoljen i izražajan način. S Isabel i Ducom surađujem intenzivno i kreativno. Da nas je više, izgubili bismo puno energije na organizaciju proba, usklađivanje termina, logistiku i međuljudske odnose. Ovako radimo više i veći su izazovi.

- Je li priča u naslovnoj pjesmi "Mostovi" inspirirana nekim stvarnim događajem, postoji li ta osoba iz metroa, busa, tramvaja koju spominjete u pjesmi, u stvarnom životu? I koja je zapravo poruka te pjesme?

- Ta pjesma opisuje jedan stvarni događaj kojem sam prisustvovao u pariškom metrou. Te ljude ne poznajem, ali razlog za pjesmu je zajednički osjećaj bliskosti i povjerenja koji nas je na trenutak povezao u tom vagonu i bio izraz stvarne i duboke potrebe sviju nas. To je poruka pjesme "Mostovi".

- Darko Rundek za desetak godina - gdje se vidi, glazbeno i geografski? I dalje u putovanju glazbom i prostorima ili, kao što kaže pokojni Puljanin Sergio Endrigo, "stablo koje zna gdje je rođeno i gdje će umrijeti"?

- Ah, tko zna. Sumnjam da ću se ostaviti glazbe i poezije, ali koje će oblike to bavljenje dobiti nemam pojma. Prostorno baš i nemam puno izbora. Kako stvari stoje, planet Zemlja moja je sudbina. (Mladen RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter