Ćurić: Ambicije su nam na najvišem nivou

Petar Ćurić, James Newton i Srećko Šestan na Hrvatskoj flautističkoj akademiji u Karlovcu
Petar Ćurić, James Newton i Srećko Šestan na Hrvatskoj flautističkoj akademiji u Karlovcu

Puljanin Petar Ćurić koji se odnedavno preselio u Ljubljanu i dalje organizira Hrvatski bubnjarski kamp koji će se ove godine održati u Grožnjanu od 30. kolovoza do sedmog rujna, a krenuo je i u nove organizacijske avanture koje su završile uspješno. Osim bubnjarskog kampa Ćurić je pokrenuo Hrvatsku flautističku akademiju u Karlovcu, školu bubnjeva u Rovinju, Drummers Institute u Ljubljani, a osnovao je i udrugu "Slavni u Istri".

U sklopu osmog Hrvatskog bubnjarskog kampa u Grožnjanu ove će godine predavati Gerlad Heyward, Thomas Lang, John Blackwell, Justin Scott i Donald Bousted. Ćurić naglašava da se radi o jedinstvenom projektu i još uvijek jedinom ovakvom u jugoistočnoj Europi. Kaže da je "nevjerojatno da jedna sićušna Istra i Grožnjan imaju što nemaju Srbija ili Bugarska s osam milijuna stanovnika, ili pak Rumunjska s 20. Upravo zato i stiže puno polaznika iz tih zemalja, no veliki broj ih dolazi i iz Italije, Austrije, Njemačke i Češke.

Od vizije do realizacije

Ćurić je otpočetka imao viziju napraviti vodeći ljetni seminar za bubnjare i udaraljkaše u Europi. Do danas su u Grožnjanu tako ugostili mnoge dobitnike nagrade Grammy, poput četverostrukog Horacia 'El Negra' Hernandeza koji je to dobio za rad sa Santanom, Camillom, Palmierijem i Hargrovom, pa trostruki Grammyjevac John Riley (Miles Davis, Bob Mintzer, Vanguard Jazz Orchestra) dvostruki Antonio Sanchez (Chick Corea, Pat Metheny), legenda rocka Bill Bruford te bubnjarske veličine kao što su JoJo Mayer, Virgil Donati, Benny Greb, Mike Mangini, Gary Chaffee i dr.

To ne bi bilo ostvarivo bez Hrvatske glazbene mladeži, pod čijim se kišobranom događaj odvija pri Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu te stoga Ćurić posebno zahvaljuje ravnateljici Dubravki Dujmović Kušan te voditeljici centra Mojci Makovac, a tu su i razni sponzori među kojima predavači posebno cijene proizvođača vina Franca Armana.

U službeni prijam pozvao ih je predsjednik Ivo Josipović koji im je udijelio priznanje za njihov rad, a pritom su se i upisali u povijest hrvatske glazbe kao prvi bubnjari koji su ikad nastupili solo za predsjednika na Pantovčaku. S tri seta bubnjeva izveli su "Bubnjarsku fanfaru" za bubnjarski trio koju je Ćurić napisao posebno samo za tu priliku. Uz Ćurića tu su još bili Robert Modlić kao predstavnik Euromusic agency glavnog sponzora bubnjarskog kampa te Mario Klarić, pobjednik Hrvatskog natjecanja bubnjara 2010. godine i osvajač stipendije za New York koja se dodjeljuje na bubnjarskom kampu.

Karlovac, a ne Zagreb

Rad s bubnjarima u Grožnjanu bio je podstrek za dalje:

- Budući se predan rad na Hrvatskom bubnjarskom kampu isplatio, želja mi je bila iskoristiti stečeno znanje i iskustvo u kulturnom poduzetništvu i menadžmentu te preslikati identičan model rada na neku drugu, posve različitu skupinu instrumenata i glazbenika. Želio sam sebi dokazati da je takav pristup moguć i da može funkcionirati i izvan bubnjarske arene. Poziv je došao od ravnatelja Gradskog kazališta Zorin Dom u Karlovcu Srećka Šestana. Dodatni nam je motiv bio što će taj događaj dobiti upravo Karlovac, a ne Zagreb koji je ionako pretrpan svime, kaže Ćurić koji se sa Šestanom poznavao iz vremena dok je bio timpanist Orkestra opere HNK-a u Rijeci, a Šestan je radio kao intendant.

Tako je nastala Hrvatska flautistička akademija koja se održala od 6. do 13. srpnja uz najbolje svjetske flautističke pedagoge. Bili su tu James Newton kojeg je časopis Downbeat više godina proglašavao za najboljeg svjetskog jazz flautistu, zatim guru suvremene eksperimentalne glazbe Pierre Yves-Artaud pa Wissam Boustany, Boglarka Kiss te Damjan Krajačić, stručnjak za latinoameričku jazz flautu kojeg je Ćurić pozvao da bude i formalni voditelj Akademije. Na nju je pak došlo 25 aktivnih polaznika iz deset zemalja, od Irske, Belgije, Francuske, Slovenije i Poljske do Srbije, Makedonije, Kosova, Hrvatske i Albanije koji su okupirali čitavu su kazališnu zgradu sa širom okolicom. Iduće godine među predavačima trebao bi se naći i legendarni Emanuel Pahud, prva flauta Berlinske filharmonije.

Svjetski umovi inspirirani Istrom

Ćurić je i predsjednik udruge "Slavni u Istri" koju je osnovao, a svi međunarodno poznati predavači koje je doveo u Hrvatsku ujedno postaju i članovi Udruge, jednako kao i svi naši polaznici, svi predavači Hrvatske flautističke akademije, Hrvatskog bubnjarskog kampa, polaznici, ali i drugi uspješni pojedinci.

- Kao što naziv udruge govori, radi se o okupljanju vodećih domaćih i svjetskih umova iz umjetnosti, znanosti, biznisa, i medija, s ciljem umrežavanja, poticanja transnacionalne suradnje, ostvarivanja zajedničkih interesa te podizanja kulturnih standarda i opće kvalitete javnog života regije. Udruga se bavi gostovanjima znamenitih pojedinaca i organizacija iz inozemstva, te okupljanjem, unapređivanjem društvenog položaja i promoviranjem istaknutih javnih ličnosti i organizacija regije kod nas i inozemstvu. Slogan udruge je: "Svjetski umovi inspirirani Istrom", dok je moto na latinskom "Perseverantia-Prosperitas-Gloria" odnosno "ustrajnost-uspjeh-ugled", objašnjava Ćurić. Sljedeći im je projekt veliko međunarodno natjecanje pijanista koje će se održavati bijenalno, još nije odlučeno gdje, ali nosit će ime našeg najpoznatijeg živućeg pijanista Ive Pogorelića koji je i osobno angažiran, a više detalja će objaviti uskoro.

Škola bubnjeva Rovinj

Do tada, tu je "Škola bubnjeva Rovinj" za koju je inicijativa krenula iz samog Rovinja, od rovinjskih obitelji Roža i Funcich i njihova dva talentirana dječaka koji su htjeli naučiti svirati bubnjeve.

- Predložio sam da pronađu barem šest potencijalnih učenika pa ću pokušati pronaći vremena mjesečno spustiti se iz Ljubljane, te ih podučiti. Reakcija je bila i više nego iznenađujuća. Prijavilo se osam učenika, a zatim deset, pa još pet... Uglavnom, u jednom semestru sam imao ukupno 15 učenika bubnjeva u Rovinju. Nisam ni znao da toliko ljudi uopće svira bubnjeve u tom gradiću, zadovoljno priča Ćurić. Nastavak "Škole bubnjeva Rovinj" je na jesen, u prvim danima listopada, kad započinje drugi semestar, a već se prijavilo više od 40 potencijalnih polaznika pa su dodatno pokrenuli i Malu Školu bubnjeva, za koju je zatražio da mu se u timu predavača pridruže asistenti, najbolji učenici iz prvog semestra, Rovinjci Goran Salvi, Manuel Fabris i Antonio Apollonio.

Inačica takve slične inicijative, samo slovenske, u Ljubljani, zove se "Drummers Institute" (Bubnjarski institut).

- To je moja privatna škola koju sam pokrenuo u ljubljanskom predjelu Vič. Pošto je projekt još u povojima ne mogu reći više ovog trena, ali ambicije su nam, po običaju, na najvišem nivou, kaže. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter