Cirkobalkane: Večeras i sutra "Starost"

Predstavu "Oldness" ('Starost') igra šest francuskih, srpskih i hrvatskih umjetnika
Predstavu "Oldness" ('Starost') igra šest francuskih, srpskih i hrvatskih umjetnika

Nakon uspješnog prvog vikenda Cirkobalkane na kojem su odigrane dvije predstave suvremenog cirkusa francuske trupe Cirk'Oblique ("Ključ 24" i "Kao kap vode u ženskoj torbici"), predstava "Slavuj" Triko cirkus teatra i dječja predstava Kazališta Mala scena "Iglica", te nakon što su cijeli ovaj tjedan održane edukacijske radionice cirkuskih vještina za osnovnoškolce, večeras i tijekom vikenda slijedi nastavak programa međunarodnog cirkuskog projekta Cirkobalkana u šatoru ispred Rojca.

Večeras u 20 sati slijedi (za sve uzraste) hrvatska premijera predstave "Oldness" ("Starost"), a odigrat će se i sutra također u šatoru ispred Rojca u 20 sati. Koprodukcija je to srpske Cirkusfere, francuskog Cirk? Obliquea i hrvatske Cirkorama. Sama u svom svijetu, svijetu sjećanja, ludila, priviđenja i ponekog nepoželjno - poželjnog gosta, starica proživljava mladost, sretne trenutke i tragedije svoga života. Viziju toga kako se ona s time nosi, prikazuju šest umjetnika iz tri cirkuske kompanije, a za kreaciju scena korištene su klaunske improvizacije u kombinaciji s cirkuskim tehnikama, pomoću kojih se prikazuje tragikomičnost staričine situacije pred kraj njezina života. U njen svijet dublje uvlače elementi cirkuskih tehnika (zračne akrobacije, manipulacija objektima, magija?) i rekvizita koji se primarno koriste u predstavi. To su stvari iz svakodnevnog života, stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo, a jednoga će dana možda probuditi sjećanja od koji se bježi ili možda potaknuti da se ponovno prožive najemotivniji trenuci života.

Predstava "Oldness" rezultat je projekta Cirkobalkana koji se prošle godine održao u Zagrebu i Beogradu u trajanju od dva mjeseca, koju je inicirao i realizirao Francuski institut u Beogradu kroz projekt Teatroskop. Autorski i izvođački tim čine Arnaud Essertel, Domagoj Šoić, Jadranka Žinić Mijatović, Marie Mercadal, Milan Manić, a večeras će posjetitelje nakon predstave Oldness glazbeno zabiti NOB (Pula), oslobodilačka glazbena poslastica za narod. Preksutra, u nedjelju u 11 sati, na rasporedu je 40-minutna predstava za djecu "Đon Kesten" u kojoj je glavni lik (autor predstave i izvođač je Matija Vuletić) klaun, ekvilibrist, žongler, lakrdijaš, konstruktor, majstor, šeprtlja, poeta? koji vješto manipulira kristalnim kuglama i žonglira sabljama. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter