Certifikat za violinu s Titanica nakon 101 godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Violina koja je pripadala voditelju malog orkestra s Titanica pronađena je na tavanu jedne kuće u Engleskoj i njezina je autentičnost potvrđena 101 godinu nakon potonuća broda, objavila je u petak dražbovna kuća Henry Aldridge & Son.

Vlasnik violine, koja je čudesno preživjela tragediju, bio je Wallace Hartley, šef orkestra s Titanica koji se proslavio svirajući sve dok brod nije potonuo u Atlantskom oceanu u travnju 1912.

Hartleyjevi posmrtni ostaci bili su pronađeni nakon deset dana u vodi, a violina u kožnom kovčežiću bila je vezana o tijelo, objasnio je Andrew Aldridge iz dražbovne kuće koja je nakon sedam godina rada potvrdila autentičnost glazbala.

Hartleyeva majka povjerila je nakon drame novinarima kako je "sigurna da je njezin sin umro stežući uz se violinu. Bio je strastveno vezan za taj instrument".

Violina je bila dar Hartleyeve zaručnice Marije Robinson, o čemu svjedoči srebrna pločica "za Wallysa, u prigodi naših zaruka. Maria". Na temelju te pločice potvrđena je autentičnost glazbala.

Naslage hrđe nastale su zbog duge izloženosti morskoj vodi, potvrdili su stručnjaci. Instrument su iz mora izvukle kanadske vlasti i poslale ga Mariji Robinson. Nakon njezine smrti 1939., violina je povjerena Vojsci spasa, o čemu svjedoči pismo s početka 40-ih godina u kojem profesorica glazbe piše "Gotovo je nemoguće na njoj svirati, zacijelo zbog burnog života koji je proživjela".

Violina je zatim bila povjerena obitelji koja ju je čuvala na tavanu.

"Wallace Hartley jedna je od najvažnijih osoba" s Titanica jer je pokazao "čudesnu hrabrost", ističe Aldridge i ne razmišlja o prodaji glazbala procijenjenog na najmanje 100.000 eura, već pregovara s muzejima.

Violina će biti izložena za Uskrs u gradskoj vijećnici Belfasta, grada u kojem je sagrađen Titanic. Brod je potonuo noću na 15. travnja 1912. u ledenim vodama Sjevernog Atlantika na prvome putovanju pošto je udario o ledeni brijeg.

Od 2.200 putnika i članova posade utopilo se njih 1.500, a među njima i osam članova orkestra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter