Buzet: Osamnaest klapa iz dvije županije

Teranke (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Teranke (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dalmacija je kolijevka klapske pjesme, ali joj Istra i Kvarner pušu za vratom, pokazao je to 18. Festival klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli". U dvije natjecateljske večeri, u borbi za deset festivalskih nagrada na pozornici Narodnog doma izmijenilo se osamnaest klapa iz dvije županije, sedam ženskih i jedanaest muških, među njima i nekoliko debitanata.

"Ne biž suzi"

Na večeri ženskih klapa slavile su pulske Teranke kojima je pripala prva nagrada stručnog povjerenstva. Umjetnički voditelj Teranki i sam poznati klapski as, Danijel Dražić, za ovaj nastup odabrao je narodnu u obradi Eduarda Tudora "Golubice, nemoj spati" i skladbu Vinka Didovića na tekst Vane Kovačić "Ne biž suzi".

Na drugo mjesto plasirale su se Vidulice iz Rijeke. Raspjevane Riječanke doma su otišle s dvije nagrade jer osvojile su i srca posjetitelja koji su im dodijelili i Buzećanku - nagradu publike. Treće mjesto zauzela je klapa Trsat također iz Rijeke, a Brkicu- nagradu za najbolju interpretaciju istarsko-primorskog glazbenog izričaja, koja nosi ime jedne od najpopularnijih pjesama Istre, osvojila je vokalna skupina Bona forma iz Krka. Pored njih nastupile su i ženske klape; Puntape iz Novog Vinodolskog, Mažurana iz Omišlja i Sklad iz Bakra.

Večer muških klapa protekla je u znaku klape Vinčace iz Novog Vinodolskog. Vinčace se za prvo mjesto izborio interpretacijom pjesme "Viruj meni, vilo lipa", narodne koju je zapisao Nikola Buble, a obradio Dinko Fio, te pjesme "Na omišku stinu" čiji su autori Dušan Šarac i Pere Picukarić.

Na drugo mjesto plasirao se buzetski Pinguentum kojemu je pripala i nagrada publike, a treće mjesto žiri je dodijelio klapi Kastav iz Kastava. U muškoj konkurenciji izostala je nagrada za najbolju interpretaciju istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Sve nagrađene klape osvojile su umjetničku keramiku autorice Maje Štrk Snoj. U borbi za festivalske nagrade svoje glasovne mogućnosti odmjerile su još i muške klape; Boškarin iz Huma, Čikat iz Malog Lošinja, Krijanca iz Raba, Škrljevo iz Škrljeva, Lungomare iz Umaga, Flumen iz Rijeke, Bukaleta iz Pazina i Zvonejski kanturi iz Zvoneća.

Uzlet muških klapa

Ženska je večer brojem klapa podbacila, ali je zato muška opravdala sva očekivanja. Žiri pod predsjedanjem Jure Šabana Stanića iz Omiša, izrazio je zadovoljstvo zamjetnim uzletom muških klapa, kvalitetom repertoara i načinom izvedbe.

- Na rođendanskom izdanju KIK Festa nastupilo je jedanaest izuzetno dobrih muških klapa, jedna drugoj zaista do boka. Ključni moment festivala je natjecateljski, ali i edukativni. Klape su svake godine sve bolje, bolje se bira repertoar. Na žalost, na večeri muških klapa izostala je nagrada za najbolju interpretaciju istarsko-primorskog glazbenog izričaja, što je šteta s obzirom da se festival održava u regiji gdje je to autohtoni način pjevanja, stoga bi klape dogodine i o tome trebale voditi računa, rekao je Jure Šaban Stanić.

Jedini festival klapa u Istri, ali i u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, tradicionalno su vodili Mirjana Pavletić i Vlado Pernić. Organizaciju potpisuje Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", suorganizaciju Hrvatsko društvo skladatelja - HDS ZAMP, a pokroviteljstvo Grad Buzet i istarski župan Valter Flego. U revijalnom dijelu programa obje večeri nastupio je izvrstan Duo On air; pjevačica Ivana Majcan i gitarist Siniša Nemarnik. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter