Brzi gubitak težine jednako djelotvoran kao i spori

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Spori gubitak težine nije djelotvorniji od brzog, po australskoj studiji koja proturječi uobičajenim savjetima osobama na dijeti.

Istraživači sa sveučilišta u Melbourneu proveli su studiju nad 204 pretilih muškaraca i žena podijeljenih u dvije skupine. Studija je pokazala da oni koji slijede brzinsku dijetu kao i oni koji se drže sporije dijete u konačnici imaju iste izglede da povrate veći dio izgubljene težine.

Prva skupina je slijedila vrlo strogi režim - 450 do 800 kalorija dnevno - tijekom 12 tjedana, dok je druga smanjila svoj energetski unos za 500 kalorija dnevno tijekom 36 tjedana, ističe se u studiji objavljenoj u četvrtak u medicinskom časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Oni koji su nakon dijete izgubili 12,5 posto ili više od svoje težine potom su podvrgnuti režimu za održavanje težine tijekom tri godine. Nakon tog pokusa, osobe iz obje skupine dobile su malo više od 70 posto izgubljenih kilograma. "Naši podaci trebali bi potaknuti komisije koje sastavljaju kliničke preporuke za borbu s debljinom da promijene svoje savjete", kažu istraživači. Općenito se osobama koje su na dijeti savjetuje da ne gube više od 500 g tjedno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter