Braća Sinkauz: Veseli nas suradnja s Ladom

Alen i Nenad Sinkauz
Alen i Nenad Sinkauz

Uz nastupe simfonijskih orkestara HNK-a, HRT-a, Zagrebačke filharmonije, zborova HNK-a i HRT-a, baletnog nastupa prvaka HNK-a, čitanja premijernih kazališnih komada i performansa studenata Akademije dramskih umjetnosti, u utorak će uz Zdenac života na zagrebačkom Trgu maršala Tita, u sklopu Dana otvorenog trga i velike cjelodnevne proslave otvaranja nove zgrade Muzičke akademije, nastupiti i pulski glazbenici, braća Nenad i Alen Sinkauz.

Iznenađeni pozivom

Osim što je to još jedna potvrda kvalitete ovog autorskog dvojca, za njihov dominantni eksperimentalni glazbeni izraz neuobičajeno je to što će ovom prilikom nastupiti s kultnim folklornim ansamblom Lado, u programu pod nazivom "Lado vs. Alen i Nenad Sinkauz".

- Nismo se nadali ovom pozivu i za nas je čast surađivati s Ladom. Mene i brata posebno veseli ova suradnja s Ladom, jer je to ipak drugačija vrsta suradnje od svih dosadašnjih koje smo ostvarili s autorima s kojima smo dijelili slične estetske svjetonazore i ukuse. Silno cijenimo Lado i njihovu posvećenost radu; veselimo se toj suradnji koja će nas sigurno obogatiti, veli Nenad Sinkauz.

- Primijenit ćemo sličan koncept stvaranja kojim se bavimo u našem projektu "Day of the Year", što znači da ćemo semplirati vokalne dionice Lada. No, naš nastup u utorak nije vezan samo uz Lado, nego smo zaduženi i za lajv glazbenu pozadinu za vrijeme čitanja kazališnih komada, a i improvizirat ćemo za plesačke izvedbe plesača ADU-a, kaže Nenad Sinkauz. Cijeli program manifestacije je velik i složen, i zahtijevao je, dodaje, čvrsti koncept.

Kazališna suradnja

Na ovu umjetničku manifestaciju pozvali su ih kazališna redateljica Anica Tomić i njena bliska suradnica, dramaturginja Jelena Kovačić. One potpisuju režiju manifestacije u kojoj sudjeluju članovi svih kulturnih i znanstvenih institucija koje okružuju Trg maršala Tita. Inače, one su braću Sinkauz angažirale za svoju predstavu "My Little Corner of the World" po Fassbinderovom tekstu "Južnjak" iz 1968. godine, koja je premijerno izvedena u zagrebačkoj Gavelli ovog proljeća. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter