Bolno rame učestali je problem

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Pitanje:

U grupi u kojoj vježbam od 15-tak žena nas četiri već mjesecima boli rame. Vidimo da je to vrlo učestala tegoba i ne znamo trebamo li ramena štedjeti, lagano vježbati ili vježbati intenzivno.

 

Odgovor:

Bol u ramenu je vrlo čest problem, a učestalost raste nakon 40-te godine života. Bolnost se pogoršava pri kretanju, često je praćena i ograničenjem pokreta i slabošću mišića. Može biti obostrana , jednostrana, kronična s povremenim pogoršanjima i akutna. Najčešće se radi o oštećenju izvan zglobnih struktura kao što su tetive, ligamenti burze .Rame je najpokretljiviji zglob našega tijela i ima veoma važnu funkciju u svakodnevnim aktivnostima, jer omogućava postavljanje i zadržavanje šake u najrazličitijim pozicijama, koje ponekad traju jako dugo, kao kod rada na računalu. Zbog toga nastaje ubrzanije trošenje i oštećenje izvan zglobnih struktura s posljedičnom upalom. Bol u ramenu je česta posljedica sportskih ozljeda, a znatno rjeđe upale zglobova (artritisa), degenerativne bolesti (artroza) i rane manifestacije nekih drugih bolesti iz udaljenih dijelova tijela kao što su: upale živčanih korjenova koji vode iz vrata, bolesti pluća, srčani infarkt, bolesti jetre i žučnjaka ili metastatski procesi. Ako želite znati zbog čega vas boli rame potrebno se javiti liječniku koji će razlučiti lokalni problem vezan za sam zglob, od ostalih uzroka. Dijagnostika je jednostavna i ponekad je dovoljno učiniti ultrazvuk ramena ili osnovne laboratorijske testove.

Ako se radi o upali tetiva ramena zbog prenaprezanja, što je ujedno i najčešći uzrok, morate liječiti upalu lijekovima, fizikalnom terapijom ili lokalnom primjenom glukokortikoida. Nakon toga vježbanjem vratiti funkciju zgloba u potpunosti, što će vam omogućiti nastavak vježbanja u grupi.Dok se upala ne smiri ne preporučujem vježbe s opterećenjem osim laganih vježbi istezanja . Ako imate dodatnih pitanja možete doći u besplatno savjetovalište za reumatske bolesnike koje radi svake druge srijede od 8 do 10 sati uz najavu na telefon 052 210 955.

Dr. Vlasta Urban Tripović,

Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Pula,

Heiningerova 2


Podijeli: Facebook Twiter