Billy Holiday se zaglavila, i tako je sve krenulo

Parov Stelar
Parov Stelar

Razvikani austrijski DJ Parov Stelar sa svojim bendom instrumentalista, nakon što je nastupio na Terraneo festivalu, ovih dana je nastupio i u Zagrebu na Zagreb Xmas Beats koji organizira Puljanin Jordan Rodić, a koji je u pulsku Arenu već doveo glazbene velikane poput Jamiroquaija, Simply Reda i Marylin Mansona.

Glazbeno modni happening

Kombinacijom nu-jazza, elektronike i housea Parov Stelar, na neki je način predvodnik glazbenog pokreta koji u sebi spaja glazbene pravce prošlosti i sadašnjosti – jazz, swing i elektroniku. Visoko estetiziran kao u glazbi, tako i u svom vizualnom predstavljanju publici, ne čudi što je događaj bio pravi glazbeno-modni happening. Istovremeno se zagrebačkoj publici modnom revijom predstavio Hippy Garden, ali i pulski dizajner Uroš Raguž kolekcijom "A Mata Hari Story" na tragu glazbe Parova Stelara, što je i tematski modni upliv u stilski intrigantne i zavodljive 20-te i 30-te kojemu je ovaj istarski enfant terrible blizak u svojoj modnoj ekspresiji. Sve skupa prava uvertira u blagdansko slavlje.

Uoči zagrebačkog koncerta porazgovarali smo s Marcusom Fürederom alias Parovom Stelarom.

- Kako je započela tvoja ljubav prema spajanju klasičnog swinga s modernim beatovima? Kako je uopće sve započelo?

- Smiješno, ali dogodilo se sasvim slučajno... Stavio sam ploču Billie Holiday na svoju staru, zapravo tada novu, 1210 miksetu i zaglavila se. I zazvučalo mi je kao odličan loop, kao sample vokala kad ga staviš da se ponavlja. Pomislio sam da je baš cool, sjeo za kompjuter i počeo raditi na novim "beatovima". Bio je to magičan trenutak za mene i sve je ispalo odlično. Shvatio sam da je to put kojim želim ići.

- Kako radiš na stvaranju pjesama? Kreiraš li prvo osnovni "beat", a zatim potražiš dodatne efekte s ploča ili obrnuto?

- Ovisi. Katkad započnem s "beatom" ili sampleom, a nakon toga slijedi dug proces potrage za pravim komadićima koji dobro pašu zajedno. Problem je što nikad ne znaš hoćeš li naći nešto dobro, i na kraju završiš sa savršenim "beatom" i ništa više od toga.

- Kako ti se sviđa stilska definicija electro-swing u kombinaciji s tvojom glazbom?

- Nikad se ne ograničavam definiranjem samo jednog stila. Shvatio sam da je electro-swing taj zvuk koji je učinio ime Parov Stelar prepoznatljivim. No, u posljednjih 15 godina producirao sam albume različitih stilova, neke čak niti približno slične electro-swingu.

- Kako biraš sampleove koje koristiš u svojim pjesmama i gdje ih nabavljaš?

- Rekao bih da imam nekoliko tisuća ploča kod kuće, ali ne koristim samo sampleove s ploča. Digitalni način je isto u redu. Ponekad odem na buvljak, a ponekad pretražujem YouTube.

- Glazbenici svjetskog glasa tražili su te da remiksiraš njihove pjesme. Kako je bilo napraviti remiks za Lanu Del Rey?

- Menadžment Lane Del Rey kontaktirao je moj menadžment s idejom o remiksiranju njezine pjesme "Dark Paradise". Bio sam oduševljen što imam priliku napraviti odličnu stvar. Lana Del Rey je odlična umjetnica, a napraviti novu, drugačiju verziju "Dark Paradise" bio je zanimljiv izazov za mene. Na kraju sam bio i više nego zadovoljan.

- Odakle inspiracija i kreativnost?

- Osjećaji, iskustva, dnevne situacije, putovanja, odnosi... sve ovo sjajna je inspiracija u stvaranju glazbe. Govorim o svojim osobnim iskustvima i dijelovima života kroz svoju glazbu.

- Ispričaj nam neko ludo iskustvo koje ti se dogodilo, ili tvom bendu?

- Privatni koncert u Rusiji, ispred dvoje ljudi.

- Što planiraš u budućnosti sa svojim bendom Parov Stelar? Imaš li neke želje?

- Imam tu snažnu kreativnu potrebu da nastavim u smjeru u kojem smo išli i dosad. Produkcija novih pjesama i njihova prezentacija na sceni. Parov Stelar i dalje se kreće istom putanjom. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter