Bazično je pitanje - gdje povući crtu

Sara Renar (D. ŠTIFANIĆ)
Sara Renar (D. ŠTIFANIĆ)

Glazbenica Sara Renar večeras će predstavljati Hrvatsku u ovogodišnjem izdanju međunarodnog projekta Europske radijske unije "Rođendan umjetnosti". Projekt 'Art’s Birthday slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "Vječne mreže" (La Fete permanente). Od tada se "Rođendan umjetnosti" obilježava različitim događajima, ali uvijek uz obvezu umjetnika da donesu svoj 'dar' koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

Na poziv Hrvatskog radija, koji po 12. put sudjeluje u ovom kultnom europskom arsakustičnom radiofonijskom programu, Sara Renar sa suradnicima će večeras u zagrebačkom klubu Vintage Industrial pred publikom uživo, kao i onom koja će pratiti radijski prijenos u više od 20 zemalja svijeta, izvesti projekt "Gdje povlačiš crtu?".

Uz stalne suradnike Zdeslava Klarića (klavijature) i Konrada Mulvaja (elektronika, perkusije), Sari će se pridružiti i glazbenici Vedran Peternel (elektronika, bas) i Ivan Laić (Moscau; Demoler, Demoler) te članica Drame HNK u Zagrebu Dora Lipovčan; dok je za oblikovanje zvuka kao i u prošlogodišnjem hvaljenom hrvatskom nastupu zadužen Mateo Patekar; za oblikovanje svjetla Bojan Gagić, a za dramaturgiju Nora Krstulović.

Prijenos cijelog projekta Hrvatski radio će posredstvom Europske radijske unije i dva satelitska kanala podijeliti s radio postajama u 20-ak europskih gradova, kombinirajući prijenose iz Bratislave, Stockholma, Beča, Brna, Lausanne, Ljubljane, Barcelone, Duisburga, Berlina, Utrechta, Madrida, Beograda, Freiburga, Lisabona, Bukurešta, Pariza, Antwerpena, Graza, Toronta, Limericka i Zagreba. Večerašnji prijenos cjelokupnog programa može se pratiti na 3. programu Hrvatskog radija od 20 do 24 sata, dok uključenje u izvedbu Sarine "Crte" počinje u 21.30 sati. Projekt je realiziran u koprodukciji s HNK-om Zagreb, Aquarius Recordsom i HRT-om.

Sara Renar je prije dvije godine za skladbu "Jesen" osvojila Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu. "Mislim da ako ikad, onda sad trebam uhvatiti taj vlak i ići za svojim snovima. Ne znam kako će sve to završiti, ali dajem sve od sebe. Ne bih si nikad oprostila da ne probam", kazala nam je nakon osvajanja Porina u ožujku 2015. godine. Nakon dva studijska albuma ("Djeca" 2013. i "Jesen" 2014.), prošle je godine dovršila i prije tri mjeseca objavila novi, treći studijski album "Tišina", koji prate dobre recenzije, svrstavajući Saru Renar u vrh novog vala hrvatske kantautorsko-eksperimentalne scene.

- Eksperimentalna skladba "Gdje povlačiš crtu" izvedena je prvi put prošlog ljeta u programu Ars Acoustica na Trećem programu Hrvatskog radija. Koliko se live izvedba razlikuje od istoimene pjesme kojom se završava tvoj novi album "Tišina"?

- U ovom kontekstu razlikovat će se jer je proširena i dopunjena raznim elementima drugih skladbi, dokumentarnim zvukovima, kao i tekstovima glumaca. Sve se bazira na jednom vrlo ljudskom, bazičnom pitanju - gdje povući crtu.

- To pitanje otvara pitanja granica, integriteta, identiteta, na osobnoj, ali i na društvenoj razini?

- Točno to. Odnosi se na sva područja i osobnog i društvenog života; na poslu, u ljubavnoj vezi, u obiteljskim odnosima ili civilnom angažmanu; sve do umjetničkog stvaralaštva. Akcija ili pasivnost i predaja; borba ili kompromis. I situacija umjetnika situacija je vrlo slična. Kako je netko dobro ustvrdio, život izvan strogo definiranih pravila je iznimno uzbudljiv, ali i zastrašujuć. To pitanje otvara brojna potpitanja - u kojem trenutku ne pristajati više na kompromis; koji su kriteriji koji oblikuju tu granicu trpljenja. Kompozicija se sastoji od tri cjeline, od kojih središnja ide u eter diljem Europe. Opći postupak je možda kolaž: ima puno referenci, autoreferenci; koristit ćemo i materijal s društvenih mreža. Tu su i moja osobna razmišljanja, ali i opće ljudska, koja se mogu uočiti već na twitteru.

- Kad ti povlačiš crtu?

- Kako vrijeme ide, i što sam starija, vidim da je to pitanje sve škakljivije. Tu sam pjesmu kao i ovaj projekt napravila upravo da sama sebi pokušam odgovoriti na to pitanje.

- Koliko pitanje "Gdje povlačiš crtu" propituje i nejasne linije strukture kompozicije?

- Mi smo potpuno dekonstruirali pop format istoimene pjesme s albuma. Ona je baza, a budući da je i na albumu mantrična, bila je pogodna za daljnje razvijanje atmosfere, i preklapanje s drugim pjesmama s mojih prošlih albuma, primjerice s pjesmom "Čuvaj svoje pjesme" s novog albuma "Tišina", pjesmom "Trag" s prošlog albuma "Jesen"', kao i obradom "Ona se budi". Kad se ti stihovi stave u novoj cjelini jedni pored drugih, slaže se jasnija slika.

- Ovo ti neće biti prvi nastup u programu "Rođendan umjetnosti". Prošle si godine sa skupinom Skroz sudjelovala u projektu TNT odnosno Tesla 'n' Twain?

- To mi je bilo sjajno iskustvo koje mi je proširilo vidike. U punini sam se mogla baviti efektima i atmosferom jer nisam bila u ulozi lead vokala. Tada sam nastupila s Goranom Tudorom, Vedranom Peternelom i Dušanom Vranićem Ducom, dok su Teslu i Twaina glumili Danijel Ljuboja i Žarko Potočnjak. Nastavila sam suradnju sa skupinom Skroz pa će tako večeras Vedran Peternel brinuti za elektroniku, sound dizajn i efekte, a Nora Krstulović za dramaturgiju.

- Tvoja glazba izmiče striktnoj žanrovskoj definiciji, no može se reći da je riječ o eksperimentalnom indie pop okviru.

- Poželjni su iskoraci u glazbi, a najvažnije je ostati dosljedan sebi, puno raditi, promišljati i stvarati, a onda se neočekivani prekrasni rezultati dogode.

- Poigravajući se s tvojim profesionalnim statusom diplomirane arhitektice, netko od novinara nazvao te je "arhitekticom sjete". Je li sjeta dio karaktera ili je nameće stvarnost?

- Naprosto se u autorstvu čovjek počne baviti određenom tematikom koja ga u tom trenutku zaokuplja. To ne znači da su stvari čisto autobiografske, ali isto tako ne živim u kutiji. Sve je u životu input i output, pa tako ono što me okružuje i što me zaokuplja nađe svoj put i u stvaralaštvu.

- Prije tri mjeseca objavljen je tvoj treći studijski album "Tišina". Kako si zadovoljna prijemom kritike i publike?

- Jako, jako. Iznimno sam zadovoljna. Ugodno me iznenadila reakcija jer nije riječ o lakim notama i formatu koji smo navikli čuti na našim radijskim postajama. Kad smo završili album, rekla sam dečkima da ne znam tko će u ovoj državi slušati taj album. Ali, izgleda da sam se prevarila.

- Pročitao sam negdje da se trenutno pripremaš za američku turneju?

- Zvali su nas iz New Yorka. U studenom je dogovoreno šest klupskih koncerata - četiri u New Yorku i po jedan u Washingtonu i Philadelphiji. No, budući da nisam dobila turističku vizu, tu smo turneju odgodili za ovu godinu. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter