Barbari snimili novi album "Santa Barbara"

Barbari prije deset dana završili snimanje novog albuma (Saša MILJEVIĆ)
Barbari prije deset dana završili snimanje novog albuma (Saša MILJEVIĆ)

Predvođeni pjevačicom i gitaristicom Barbarom Munjas, Barbari će idućeg petka nastupiti na festivalu u beogradskom Domu omladine, zajedno s još pet beogradskih bendova - Eon, DžDž, Bulevar vodenih mozaika, Kristali, Voja Bešić Band i By-Pass. Događaj se organizira u povodu pete godišnjice rada glazbenog portala RockSvirke, kao i istoimene izdavačke kuće i koncertne agencije. Dva dana kasnije, nastupit će i u Novom Sadu. Organizatori u najavama posebno hvale koncerte Barbara uživo, uključujući i njihov nastup na zagrebačkom InMusicu festivalu.

- Ovo je naše prvo gostovanje u Srbiji i jedva čekamo nastup; idemo u osvajanje novih teritorija, kaže nam Barbara Munjas. No, još je važnija vijest da su Barbari prije deset dana, 25. kolovoza, završili snimanje svog novog albuma "Santa Barbara". Trenutno je album u fazi miksanja i njegovo se pojavljivanje očekuje sredinom listopada. Bit će im to drugi studijski album nakon prvijenca "Monfiorenzo Underground".

Često se ovaj sastav, prije svega zbog isturene pozicije Barbare Munjas, veže uz pojedina kantautorska gitarska imena poput PJ Harvey.

- Ne volimo se referirati na samo pojedine autore jer publika onda često povezuje naš bend samo sa zvukom i poetikom tog umjetnika, a naš bend njeguje vlastiti zvuk, veli ona. Isto tako, pojedini su mediji u prošlosti neumjereno u prvi medijski plan stavljali Barbaru Munjas, kao da je alfa i omega benda, a to, ističe ona, nije istina.

- Željela bih također naglasiti da su na ovom novom albumu u stvaranju pjesama sudjelovali svi članovi benda, posebno Alen Bernobić, dodaje. Premda su rock bend, pojedine pjesme na novom albumu, veli, imaju u svojoj srži bluza odnosno funka. - U odnosu na naš prvijenac, tijekom snimanja ovog albuma imali smo više vremena za uvježbavanje pjesama i njihovo dotjerivanje. Nismo sve snimali na brzinu kao prilikom snimanja prvog albuma. Pojedine pjesme s novog albuma postoje već godinu dana, pa smo ih sada mirno dotjerali do optimalne točke. Ovaj put imamo dva producenta, Marka Kalčića i Alena Bernobića, i stvarno su napravili ogroman posao. Dali su sve od sebe, nastavlja Barbara. Ovih se dana očekuje radijska premijera njihovog prvog singla "Ma nema veze", za koji će videospot uskoro snimati dosadašnja suradnica benda Ira Tomić, a ona će kreirati i omot novog albuma Novost u bendu je novi bubnjar - umjesto Tea Pokrajca sada s bendom surađuje Goran Salvi, iako povremeno za bubanj ulijeće i gitarist Barbara Dino Kalčić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter