Bale iznova žive jazz

Duo Vid Jamnik i Ratko Zjača - suptilno i uigrano (Z. ANGELESKI)
Duo Vid Jamnik i Ratko Zjača - suptilno i uigrano (Z. ANGELESKI)

Uz suptilan i nadahnut jednosatni nastup mladog i iznimno hvaljenog slovenskog jazz vibrafonista Vida Jamnika te njegovog starijeg kolege zagrebačkog gitariste Ratka Zjače, tijekom kojega su izveli jazz standarde i autorske pjesme, sinoć je na dobro popunjenom Trgu Bembo u središtu pitoresknih Bala otvoren osmi Last Minute Open Jazz Festival.

Svoj komorni pristup, kako je u najavi rekao poznati jazz promotor i publicist Davor Hrhoj, ovaj duo mladosti i iskustva obogaćuje jedinstvenom komunikacijom i trenutnim nadahnućem. Pritom uigranost i spontanost ne čude s obzirom na to da Zjača, gitarist s nizozemskom adresom, zajedno s Jamnikom svira i u Vid Jamnik International Quartetu, koji je prije dva tjedna uspješno nastupio u Grožnjanu, a gdje su također predstavili vlastite skladbe, ali i standarde poput Theloniousovog "Blue Monka". Nastup su zaključili skladbom "Ladies in Mercedes".

U nastavku prve večeri, spojem jazz, soula, funka i rocka, predstavio se Flozell, internacionalni deveteročlani američko-austrijsko-slovensko-hrvatski ansambl, koji je prošle godine u Klagenfurtu osnovao američki jazz pijanist Rob Bargad. On je i autor većine izvedenih pjesama (tako i "Happy is a Holy Does" i "You"), iako im je na repertoaru i, primjerice, Chaka Khan i njena obrada Hendrixove "Little Wing". Dominantnom soul izričaju ovog sastava umnogome doprinosi bogata brass sekcija i tri vokala, predvođena slovenskom pjevačicom Karin Zemljič. U opuštenoj atmosferi, na živopisnoj lokaciji koja doprinosi osebujnoj komunikaciji među izvođačima, ali i između izvođača i publike, ljubitelji glazbe nagradili su više puta sugestivne izvedbe oba raspoložena sastava. Bale iznova žive jazz. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter