ATP Umag: Skrivene čari istarskih vina

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Predzadnja je večer umaškog ATP turnira imala bogat program. Projekt ''Skrivene čari istarskih vina'' doveo je na 26. Croatia Open Umag Paola Bassa, proglašenog za najboljeg sommeliera na svijetu 2014., te čovjeka s izuzetno osjetljivim nepcem i vinskim iskustvom, koji se već 16 godina nalazi na samom vrhu svjetskog sommelierstva. Basso je jedan od pet njih koji su osvojili titulu najboljeg europskog i svjetskog sommeliera, a u Umagu je na ATP turniru održao radionicu masterclass ''Degustacija istarskih vina s najboljim sommelierom svijeta''.

Paolo Basso je analizirao mlade malvazije Agrolaguna, Festigia 2014., Degrassi 2014. i Benvenuti 2014. Što se tiče odležanih, fokusirao se na Cattunar 2010., Dobravec 2009. i Matošević 2009. Osim malvazije, Basso je svoje znalačko iskustvo posvetio i teranu, od kojih je kušao mlade terane Trapan 2013., Kozlović 2014. i Cuj 2014., a od odležanih, Kabolu 2010., Coronicu 2011. Franca Armana 2011.

Ovaj vrhunski sommelier smatra da se vinskoj publici više dopada mlada i svježa malvazija, nego odležana, te je prisutnima dao savjet, koje bi vino bilo najbolje piti uz određenu vrstu hrane.

Basso je mišljenja da su nekada najvažnije stvari što se tiče vina bile uzgoj loze, pravljenje vina i njegova prodaja, dok je u današnje vrijeme također bitno dizajnirati ambalažu, osmisliti i stvoriti brend i promovirati se.

U večernjim je satima publika uživala u Summer sensation partyju i plesom 10-metarskog kineskog zmaja uz egzotične ritmove Azije. Čak je i posljednji dan ATP-a publici priuštio nezaboravno iskustvo uz bogati zabavni program. Nakon finala i ceremonije završnice turnira, publika se opustila i rasplesala na Hot Carnival Partyju, najvećem i najprestižnijem showu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter