Antikapitalistički punkerski poklič

Antitodor već dva desetljeća predvodi Zoran Todorović Todor (N. LAZAREVIĆ)
Antitodor već dva desetljeća predvodi Zoran Todorović Todor (N. LAZAREVIĆ)

Ljeto na Kaštelu nastavilo se sinoć u pravom punkerskom stilu kada su pozornicu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na kraju večeri zauzeli članovi benda Antitodor predvođeni svima znanim Zoranom Todorovićem Todorom.

Todor je zadnjih godina stekao ugled kao zabavljač, kombinacija vještog imitatora i vicmahera bez dlake na jeziku, zahvaljujući svojim antistand-up nastupima koje je održavao u Rock caffeu ili Istarskom narodnom kazalištu. Ovaj Todor na pozornici s bendom je ponešto drukčiji, prilično je ljut i nabrijan no isto tako pun energije u godini kada obilježava 20 godina benda i 50 godina života. Todor ipak nije ljut na publiku iako zna biti otvoreno ciničan, nego je ljut na rasiste, kapitaliste, homofobe, razne političke Hasanbegoviće, one koji se bez razloga boje izbjeglica i one koji ugrožavaju njegovu slobodu, da nabrojimo tek neke. Tu ljutnju kanalizirao je između ostalog i kroz ovaj koncert na kojem je predstavljen friško objavljeni album "Dobrodošli u Hrvatsku" koji se može skinuti s njihovih Facebook stranica, a ovo koncertno predstavljanje začinili su i starim pjesmama.

Popis onoga što žulja Todora i njegove prijatelje na pozornici i među publikom je poduži. U pjesmi "Imamo pravo" govori o pravu na rad, osmijeh, život, ali kao što kaže, za to se treba izboriti. "Sloboda i jednakost" je još jedno veliko "Ne!" kapitalizmu a posvećena je svima koji su žrtve nekog kredita uz poruku "Kapitalizam je kurva". "Gubitnik" je pak posvećen ljudima s margine, kao što je i Todor sam bio u svom životu, a s pjesmom "Bolit će jutro bez tebe" identificirat će se svi koji su nekoga izgubili.

Kao pravi punkeri Todor i prijatelji veličaju anarhiju zbog čega su obradili jednu rusku punk pjesmu o "mami anarhiji", a koncert nije mogao proći niti bez "Anarhije u mome gradu". Nije mogao proći niti bez himnične "Pula punk" kojom su odali počast bendovima i pojedincima koji su u najvećem istarskom gradu zaslužni za razvoj punka. "Da nam živi, živi punk" poruka je ove pjesme za vrijeme koje se bina napunila fanovima iz publike. Kada se radi o pulskim veličinama, koncert nije mogao proći bez spominjanja pokojnog Tuste kojem su Antitodor i publika posebnu počast odali u finišu koncerta kroz "Kada sunce opet zađe" i "Ja sjećam se".

U završnici koncerta bini su se približili i na nju popeli članovi bendova koji su bili gosti preksinoć i koji su uveličali 20. rođendan Antitodora i zagrijali publiku za njihov nastup a to su bile grupe Atheist Rap, Šank i 052. Todor je kraj koncerta dočekao pomalo promukao, ali i ne bez razloga za zadovoljstvo atmosferom i onim što su on i prijatelji pokazali. (Mladen RADIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter