4. Avantgarde Jazz Festival: Spektakularni finale


U dupkom ispunjenoj dvorani Adris izvrsnim nastupom trija Patitucci, Pérez i Blade, okončano je četvrto izdanje Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju. John Patitucci, Danilo Pérez i Brian Blade, poznati kao članovi kvarteta slavnog Waynea Shortera koji je niz godina proglašavan najboljim svjetskim jazz sastavom, i pojedinačno su stepenica više. A zajedno probijaju plafon i kroz svoje uživanje u glazbi, ili vlastitom igrom koju stvaraju svirajući - čine jedan novi svijet, jednu novu dimenziju. Oni jednostavno na sceni postoje. Improviziraju, neverbalno komuniciraju, prožimaju se i nadopunjuju. Sve to mogu činiti i pojedinačno.

No, zajedno izazivaju, ni manje ni više, nego trnce kod slušatelja. John Patitucci, kontrabasist, bas gitarist i skladatelj studirao je na sveučilištima San Francisco State i Long Beach State. Svestrani je glazbenik, koji jednako uvjerljivo svira post-bop, fusion i brazilsku glazbu. Svirao je s najvećim zvijezdama jazza, bluesa i pop glazbe - B. B. Kingom, Stanom Getzom, Chickom Coreaom, Herbiejem Hancockom, Dizzyjem Gillespiem, Wyntonom Marsalisom, Natalie Cole… Više je puta bio proglašavan najboljim basistom i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada te nekoliko Grammyja. Patitucci slobodno vrijeme provodi u radu za napredak zajednice, izgradnji škola i crkvi, radeći za poboljšanje kvalitete života ljudi u Harlemu, gdje živi i predaje na glazbenoj školi.

Danillo Pérez, panamski je jazz klavirist, skladatelj i aranžer koji je kao desetogodišnjak učio europski klasični klavirski repertoar na National Conservatoryju u Panami, a poslije je svirao s panamskim simfonijskim orkestrom. Jazz je studirao na bostonskom Berklee Collegeu of Music, a proslavio se svirajući s Dizzyjem Gillespiem u United Nation Orchestru, s kojim je snimio Grammyjem nagrađeni CD "Live At The Royal Festival Hall".

Treći je član Trija američki bubnjar Brian Blade, koji odrastao je u New Orleansu, gradu koji je snažno utjecao na njegov glazbeni razvoj. Osim s poznatim jazzistima, kao što su Herbie Hancock, Chick Corea, Joshua Redman, Christian McBride, Joe Lovano, Charlie Haden, Michael Brecker, Roy Hargrove, Brad Mehldau i Kenny Garrett, svirao je i s glazbenicima drugih žanrova poput Boba Dylana, Emmylou Harris, Seala i Joni Mitchell. Kao vođa sastava, snimio je pet albuma, a još toliko kao suvoditelj, te nebrojene kao suradnik raznih glazbenika. Gotovo telepatsku povezanost ostvario je s Patituccijem i Perezom, ne samo kroz spontane improvizacije Shorterova kvarteta, nego i trija Children of the Light.

Nije naodmet podsjetiti da je Avantgarde Jazz Festival glazbeno čedo Adrisa, ali i da je prisutnost najboljih jazz glazbenika u Rovinju, danas već etabliranom jazz odredištu Europe, najvećim dijelom plod umješnosti, poznanstva i kontakata organizatora festivala Dražena Kokanovića. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ; snimili Zoran STAJČIĆ i Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter