18. sportske igre mladih iz Umaga u Pazin

Cageball na umaškom Trgu slobode (K. FLEGAR)
Cageball na umaškom Trgu slobode (K. FLEGAR)

Osamnaeste sportske igre mladih pod motom "Živimo život bez droge jer droga uzima život" i Coca-Cola Cup 2014. započeli su u utorak u Umagu. Na središnjem Trgu slobode okupilo se i u sportskim nadmetanjima sudjelovalo devetstotinjak osnovaca iz OŠ Marije i Line te TOŠ "Galileo Galilei". Plamen igara, koji će obići 40 hrvatskih gradova, Bosnu i Hercegovinu te prvi put Srbiju, upalio je umaški gradonačelnik Villi Bassanese i time simbolično otvorio igre.

Prvi je put održano natjecanje u atletici, odnosno trčanju na 60 metara. Na njemu su se za veliku završnicu, koja će se u srpnju i kolovozu održati u Splitu, plasirali Erika Trento i Lovro Selar (u kategorijama 2003. godište i mlađi) te Yazirah Duquesne i Marko Modrić (u kategorijama 2005. godište i mlađi). Graničara su najbolje igrale ekipe Centar (kategorija 2003. godište i mlađi) i Kings (kategorija 2005. godište i mlađi), koje također putuju na splitsko finale. U cageballu su među djevojkama pobijedile Winksice, a među dečkima ekipa pod nazivom Paola. Najjače je loptu u gol šutnuo Juvan Maj, od čijeg je udarca proletjela brzinom od 58 kilometara na sat, dok je pobjednik u tehniciranju s loptom glavom i nogom Kristijan Rimar, koji je loptu udario 56 puta bez da ona padne na pod.

Sportske igre mladih u proteklih 17 godina postale su prepoznatljiv brend u Hrvatskoj i susjednim zemljama Europe. Zbog velike podrške ovdašnjih jedinica lokalne samouprave i ove godine kreću iz Istre. Cilj im je promicanje razumijevanja, prijateljstvo, solidarnost i fair play kroz druženje i sport, a lani su okupile 84.790 djece.

Danas je pak na Coca-cola cupu-Sportskim igrama mladih sudjelovalo oko 300 učenika pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora. Najuspješniji natjecatelji u atletici koji su se plasirali na završnicu u Splitu koja će se održati tijekom srpnja i kolovoza su Lana Milanović i Martin Bertoša. U kategoriji graničara na završnicu putuje ekipa: "Šajete" iz kategorije rođenih 2003. godine i mlađih, a "Vodene kugle" iz kategorije rođenih 2005 i  mlađih.

Najjači udarac nogom imao je Anton Močibob, a u žongliranju je najvještiji bio Danijel Putinja. Najbolja ekipa cageballa (ograđenog malog nogometa) bila je ekipa pod nazivom "Četiri majstora". Susret je pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić poručivši da Grad Pazin podržava sportsku manifestaciju koja za cilj ima podršku zdravom načinu života. (K. FLEGAR, A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter