"Seasplash ritam" kreiralo 14 domaćih autora

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Motivirani prvim desetljećem Seasplash festivala, nakon više od dvije godine priprema, izdavačka kuća PDV Records objavila je kompilacijski album "Seasplash ritam" koji okuplja presjek domaće scene koja promovira sound system kulturu i bass glazbu. Scena je to koja je nastajala paralelno s pokretanjem i održavanjem festivala.

Na kompilaciji se s po jednom, za ovu priliku ekskluzivno snimljenom, pjesmom pojavljuje 14 izvođača, a abecednim redoslijedom to su 207, Antenat, Bamwise, Banana zvuk ft Žan Jakopač, Brain Holidays, Chakka, Digitron Sound, Dubble ft Yuri, Egoless, Filip Motovunski, Rahmanee, St!llness, Tricky D i Waitapu.

Ekskluzivne pjesme

Ideja o kompilaciji pojavila se otprilike pola godine prije obljetničkog 10. Seasplash festivala koji se održao u srpnju 2012. godine, kada se taj veliki jubilej htio obilježiti jednim ovakvim izdanjem.

- Činjenica je da prije prvog Seasplasha nisu postojali domaći, autorski izvođači koji su dijelili stilove vezane uz sound system kulturu i bass glazbu, niti oni koji su za sobom ostavljali dokaze diskografskih aktivnosti. Ova kompilacija donosi 14 stilski srodnih, ali istovremeno vrlo raznolikih ostvarenja aktera domaće scene, koji zasigurno mogu ukorak i s najzahtjevnijim stilskim, tehničkim i produkcijskim standardima na svjetskoj razini, kaže Vedran Meniga, urednik kompilacije i jedan od čelnih ljudi Seasplash festivala i izdavačke kuće PDV.

"Seasplash ritam" se pojavio kao duplo vinilno, CD i download izdanje. Na naslovnici ga krasi grb sa zaštitnikom tvrđave Punta Christo - Fortaurom, u ilustraciji Mirona Milića, uobličen do kraja dizajnom Marijane Krbot. Poveznicu između svih pjesama pronašao je Petar Dundov, odradivši i mastering kompilacije.

- U startu je cilj bio objaviti i vinilno izdanje, predviđajući situaciju u kojoj će se u užem izboru izvođača naći većina onih koji su se pojavili motivirani utjecajima sound system kulture, guraju svoje već izgrađene karijere, okupljaju i razluđuju mase po dancefloorovima, a svoje uratke, iako bi htjeli, još nemaju zabilježene na tom mediju, iako bi htjeli, kaže Meniga. Pritom je poprilično bio zahtjevan format kompilacijskih albuma s obzirom da se u današnje vrijeme minimalno konzumira, pa se stoga insistiralo na ekskluzivnim pjesmama.

Zahtjevan koncept

- Poznavajući materiju, svjesno smo ulazili u zahtjevan koncept predstavljanja scene koja okuplja čitavu paletu šarolikih, ali stilski srodnih stilova, za razliku od uobičajenih kompilacijskih albuma koji su bili uspješniji ukoliko bi se konkretnije fokusirali na pravce koji se međusobno lakše identificiraju. Doslovno smo natjerali sve uključene da snime i prilože novu, i za ovu priliku posebno snimljenu pjesmu. To je bilo itekako komplicirano u situacijama u kojima su pojedini bendovi upravo završili snimanja i objavili nove albume, i koji su se morali vratiti natrag u studio da bi snimili i smiksali po jednu stvar, a bilo je i slučajeva da su pojedini autori snimali materijale za novi album, a mi ih preslušavali te nagovarali koju pjesmu da s njega skinu i udijele je nama, zaključuje urednik kompilacije Vedran Meniga. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter