Saparajev: Poreč ima najbolje natjecanje čelista


U Poreču se do utorka održava 10. međunarodno violončelističko natjecanje "Antonio Janigro". Natjecanje organiziraju Umjetnička škola Poreč i Pučko otvoreno učilište Poreč a nastupa više od 90 violončelista, mladih virtuoza iz 21 zemlje svijeta. Gost ovogodišnjeg natjecanja je i apsolutni pobjednik prvog natjecanja Eldar Saparajev iz Kazahstana, a bio je to i povod za razgovor s glazbenikom čija priča pomalo liči na scenarij nekog holivudskog filma sa sretnim završetkom.

Ovaj mladi kazahstanski violončelist je došao u Poreč kada je situacija u njegovoj rodnoj zemlji bila jako teška pa ga je dodatno privuklo što su se na natjecanju dijelile dobre novčane nagrade. Uz to, djeca koja dolaze na "Janigro" sama ili su slabijeg imovinskog stanja budu udomljena u obiteljima učenika glazbene škole.

Saparajev je 2000. godine prvi put došao u Hrvatsku, prvi put došao na more i bojao se kakvi će tu biti ljudi i kako će se snaći. No, na koncu je sve prošlo i više nego dobro pa Saparajev zna navratiti i dva puta godišnje u Poreč.

Saparajev inače dolazi iz glazbene obitelji, njegov otac također violončelist, predavač na glazbenoj akademiji, a za program ovogodišnjeg natjecanja kaže da je nevjerojatan.

- Dolaze natjecatelji iz Kine, Švicarske, SAD-a… Mislim da je ovo najjače natjecanje za mlade čeliste trenutno u svijetu. Volim ovo natjecanje jer dolaze dobri ljudi, svi su iskreni, pošteni, topli. To je natjecanje koje može biti dobra odskočna daska za daljnju karijeru mladih čelista, kaže Saparajev i to govori iz vlastitog iskustva jer nakon što je svojevremeno ovdje pobijedio dobio je puno ponuda za nastupe, puno mu se vrata otvorilo. (Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter