Rimac koautor najbržeg automobila na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trebalo je dočekati 85. izdanja Geneva Motor Showa da Hrvatska na njemu ne samo dobije zapaženu, nego jednu od najvažnijih uloga. Jučer je naime, nakon press konferencije u 15.15 sati postalo jasno da je Mate Rimac postao koautorom najsnažnijeg serijskog automobila na svijetu! Tvrtka Rimac automobili je naime za automobil Koenigsegg Regera čija je ukupna snaga 1500 KS napravila sve električne komponente, uključujući tri elektromotora i baterije. K tome, riječ je o automobilu čija je težina 1420 kilograma tako da je ostvaren još jedan fenomen, na kilogram mase automobila dolazi više od 1 KS snage što je preduvjet za performanse dostupne samo kod najbržih bolida, onih s oznakom F1.

- S vlasnikom tvrtke Koenigsegg, Christianom von Koenigseggom dobar sam prijatelj tako da smo se za ovaj posao dogovarali već neko vrijeme. U slučaju Regere inženjeri tvrtke Rimac automobili autori su cjelokupnog električnog dijela ovog hibridnog automobila, a suradnju ćemo dakako, na obostrano zadovoljstvo nastaviti i dalje, istaknuo nam je Mate Rimac od kojeg smo jučer na salonu automobila u Ženevi uspjeli izdvojiti kako bismo dobili ekskluzivnu izjavu.

Ono što je također važno, Rimac nam je istaknuo kako to ni u kom slučaju nije raritet jer električne komponente Rimac automobili proizvode za mnoge prestižne svjetske automobilske brendove.

- Naši su ugovori takvi da vam ni pod koju cijenu ne smijemo otkriti tajnu s kojim sve tvrtkama surađujemo. Kazna za tako nešto bila bi dovoljna da zauvijek prestanemo s radom, a to si dakako, ma koliko vama novinarima bilo zanimljivo, nikad nećemo dozvoliti. Ono što još jednom ističem, ma koliko se nalazili na ovoj globalnoj svečanosti automobilskog svijeta je činjenica da zapošljavamo 100 djelatnika, a da ćemo ih u slijedećih godinu dana zaposliti još najmanje stotinu od čega će njih 60 biti inženjeri. Mislim stoga da smo na najboljem putu stvaranja reprezentativnog brenda u Hrvatskoj, da smo zapravo jedan od onih primjera što pokazuje kako se s ispravnom pristupom i kod nas može uspjeti, dodao je Rimac.

Automobil Koenigsegg Regera, kojeg je u konačnoj verziji i sam Mate Rimac jučer po prvi put imao prigodu vidjeti kao gotovi proizvod, ide u red onih svjetskih unikata na četiri kotača za čije se posjedovanje nadmeću najbogatiji. Automobilu je cijena 1,9 milijuna dolara, skoro dakle 12 milijuna kuna, a više je no sigurno kako će ekspresno pronaći novog vlasnika. Kako se pak dalo zamijetiti u Ženevi, lako je moguće da otputuje prema - Arapskom poluotoku. (Edi PRODAN)
 


Podijeli: Facebook Twiter