"Posljednja kino predstava" u Klubodromu PFT


Nostalgičnu dramu o odrastanju u turobnom, izoliranom i atrofiranom teksaškom gradiću u ranim 50-ima prošloga stoljeća, "Posljednju kino predstavu" (The Last Picture Show, 1971) redatelja Petera Bogdanovicha, prikazuje se večeras u Klubu Pulske filmske tvornice, s početkom u 20 sati. Uvodnu riječ održat će Ivana - Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

Film je snimljen po romanu američkog pisca Larryja McMurtryja i najpoznatije je ostvarenje filmskog kritičara, redatelja, scenarista i glumca Petera Bogdanovicha. Iako mu je to bio drugi film, proglašen je "najboljim redateljskim prvijencem od 'Građanina Kanea'". Zbog estetskih i tehničkih razloga snimljen je u crno-bijeloj tehnici što je neobično za to vrijeme.

U njemu pratimo glavne junake, srednjoškolca Duanea i Sonnyja (Jeff Bridges i Timothy Bottoms), tijekom deset mjeseci (od studenog 1950. do listopada 1951.) u njihovom razdoblju između dječaštva i zrelosti. U rodnom mjestu koje polako odumire, kako ekonomski tako i kulturno, vrijeme oni provode kako znaju i umiju - u nogometu, djevojkama i kino dvorani koju vodi njihov prijatelj i mentor Sam (Ben Johnson). Duane izlazi s Jacy Farrow (Cybill Shepherd), najzgodnijom (i najbogatijom) djevojkom u gradu. S druge strane, Sonny odluči prekinuti s Charlene Duggs (Sharon Ullrick). Na Božić Sonny započinje aferu sa Ruth Popper (Cloris Leachman), depresivnom sredovječnom ženom njegovog srednjoškolskog trenera. Malo po malo raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad životima momaka i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.

"Posljednja kino predstava" je jedan od najboljih i najznačajnijih filmova '70-ih godina, a Bogdanovichu, prvom filmskom kritičaru koji je uplovio u redateljske vode, donio je hvalospjeve struke. Film je 1972. osvojio dva Oscara i jedan Golden Globe, dok je 1973. nagrađen trima BAFTA-ma. Uz njih je dobio još desetak nagrada na značajnim svjetskim festivalima. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter