"Najfiniji blagdanski kolači" s više od 80 recepata

Ilustracija
Ilustracija

U seriji najrazličitijih kuharskih priručnika i pomagala, u ruke mi je ovih dana došla zadnja u nizu serije Naše najljepše zagrebačkog izdavača Begen - Najfiniji blagdanski kolači, s više od 80 recepata. Zanimljivi i povrh svega prigodni pred Božić i Novu godinu, neki od njih poznati stari, neki gotovo zaboravljeni, u principu jednostavni u svakom slučaju financijski prilično isplativi i izdašni. Mini kuharica povoljna je i zbog cijene - trideset kuna manje deset lipa.

Kakvi bi to blagdani bili bez starih oprobanih kolača kao što su mađarice, šubare, Rafaello kuglice (ali i kocke), lambada, ledene kocke, čupavci, kremšnite? U eri istočnjačkih kolača nude se recepti za baklave, rahat bananu, Esmeralda ili tufahije. Vrlo jednostavan recept je onaj za baklavice koji uz kupovnu koru za savijače čine pet jaja i dva decilitra šećera te jedan decilitar ulja, jogurt te vanilin šećer i pecilnih prašak od kojih se pripremi nadjev za preko kora, sve posipa s 200 grama mljevenih oraha, peče se na 170 stupnjeva Celzija pola sata i na kraju zalije sirupom od prokuhane čaše vode, 200 grama šećera i sokom od limuna. Ništa jednostavnije za dobre baklave, zar ne?

Ili oni prigodni za najmlađe koje vole i oni stariji: M&M kuglice, eurokrem rolada, Snickers košarice, bananko trokuti ili Kinder pingvin. Za ljubitelje "voćnih" kolača tu su biskvitne banana kocke, košarice s višnjama, kvadratići s marelicama, kesten kugalice, jagodica bobica ili pita od kupina i voćna rolada.

U vrijeme okupljanja i zajedništva, kako navodi izdavač, neka svaka obitelj bude obasjana zadovoljstvom i srećom. U tome će im zasigurno, bar malo, pomoći i kolači pripremljeni po predloženim receptima. Autorica Najfinijih blagdanskih kolača je Irena Bušić. (V. MEDVEDEC)

Sravnjeni Karpati

Sastojci: Kore - 1 pakiranje lisnatog tijesta. Nadjev prvi - 1 l mlijeka, 2 dl šećera, 3 pudinga od vanilije, 1 margarin ili maslac. Nadjev drugi - 1 staklenka kompota od višanja, 5 dl vode, 5 žlica gustina.
Završni dio: pola litre vrhnja za šlag.
Priprema: Kore - lisnato tijesto razvaljati i prvu koru ispeći na obrnutoj strani posude, a drugu unutra tako da je odmah spremna za ulijevanje kreme. Nadjev prvi - puding skuhati sa šećerom i mlijekom i u ohlađeno dodati margarin ili maslac. Nadjev drugi - u vodi i u soku od višanja skuhati gustin. Spajanje: na prvu koru istresti ocijeđene višnje i na to izliti nadjev broj dva. Kada se malo ohladi, staviti drugu koru i pustiti da se nadjev od višanja malo stisne. Na drugu koru staviti nadjev broj jedan i na kraju ukrasiti šlagom.


Podijeli: Facebook Twiter