"Labinska scena" ide na turneju

S koncerta u Lamparni - Vaanka Schkvare (T. TIDIĆ)
S koncerta u Lamparni - Vaanka Schkvare (T. TIDIĆ)

Kada nezavisna scena jednog grada okupi 15 aktivnih autorskih bendova i izvođača, i kada svi oni imaju svježu studijsku snimku i redovno sviraju uživo, to je i u kontekstu većih hrvatskih gradova značajan podatak.

Ako pak znamo da se to dogodilo u malom gradu od svega desetak tisuća stanovnika, te ako znamo da je ta scena sama posložila i izdala kompilaciju i organizirala promotivni koncert, a tome dodamo podatak da su to učinili bez ičije financijske potpore, kao složna zajednica sastavljena od metalaca, hard i indie rockera, hip-hopera, bluesera, kantautora i etno izvođača - tada znamo da se dogodilo nešto nesvakidašnje. Riječ je naime o kompilaciji "Labinska scena Vol. 1" koja je izišla krajem 2014. godine i predstavlja jedinstveni spomenik vremena, razglednicu najplodnije godine u glazbenom stvaralaštvu Labina.

Ambicija ove glazbene zajednice je nastaviti s aktivnom promocijom bogate nezavisne glazbene scene Labina, a prvi je korak koncertna promocija po Hrvatskoj. Prvi je na programu 10. travnja riječki Palach, slijedi 17. travnja promocija u pulskom Rock Caffeu a 27. lipnja dogodit će se predstavljanje u Novigradu na Parkfestu. Uz njih, u planu je i veliko predstavljanje labinske scene u Zagrebu, na početku ovogodišnje jesenske koncertne sezone.

Inače, među čak 15 aktivnih autorskih bendova i glazbenika raznolikih žanrova njih čak pet je u 2014. izdalo album ili EP, uglavnom za (također labinskog) nezavisnog izdavača OSA Media. Kompilacija je na dan izlaska (1. studenog 2014.) koncertno promovirana, nastupom 11 izvođača u kultnom labinskom klubu "Lamparna", a cijeli je događaj zabilježen kamerama i predstavljen u 7-minutnom videu "Ovo je Labin!", koji se može pogledati ovdje. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter