Humanitarna akcija kroz film "Pula je i moj grad"


U kinu Valli preksinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Pula je i moj grad" Danila Lole Ilića koji govori o tome kako je pripremana i kako je realizirana istoimena humanitarna izložba fotografija Alojza Orela koja se prošli mjesec održala na 46 lokacija u Puli.

Pokretači cijelog projekta Aleksej Orel i Afrodita Bulajić te neki od brojnih sudionika u filmu govore o naporu koji su morali uložiti u pripremu i raspoređivanje čak 800 fotografija, za što je trebalo tri mjeseca i više od 2000 radnih sati a izložba je otvorena velikim, dvosatnim kultorohodom kroz centar grada. Film prati povorku koja ide od Sveučilišne knjižnice pa kroz glavne i poneku sporednu pulsku ulicu do Circola, posjećujući neka od mjesta na kojima su fotografije izložene. Usput publiku zabavljaju članice i članovi forum kazališta "Marte" dok ih u Circolu glazbenim programom dočekuju Franko Krajcar i Indivia.

Kroz prodaju fotografija sakupljao se novac za uređenje Odjela psihijatrije pulske Opće bolnice, a u filmu se jasno vidi u kakvom je stanju taj Odjel - krov koji prokišnjava, zidovi izjedeni vlagom s kojih se ljušti boja, uništene stolice tako da sve daje jednu prilično depresivnu, ali  istovremeno upozoravajuću sliku.

Osim te priče vezane uz Odjel psihijatrije, Aleksej Orel ističe u filmu i da su ljudi u Puli postali netolerantni, izgubili spremnost za kompromise pa su kroz ovu izložbu organizatori pokušali vratiti duh zajedništva i zbližiti ih.

Za Odjel psihijatrije prikupljeno više od 22 tisuće kuna

Na izložbi je, za sada sakupljeno 22.167 kuna za odjel psihijatrije. Tu je brojku u filmu iznijela sanacijska upraviteljica bolnice Irena Hrstić, a radi se o svoti koja je bila poznata 3. prosinca. Kako nam je jučer objasnila Hrstić, možda je još netko nešto uplatio pa ta brojka nije konačna, no sve će biti poznato vjerojatno idući mjesec kada će javnosti obznaniti koliko je točno novaca sakupljeno i na što se planira utrošiti. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter