"Broj 55" prvog dana pogledalo više od 1.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Broj 55" Kristijana Milića, akcijska ratna drama nadahnuta istinitom događaju iz Domovinskog rata, ostvario je najbolje otvaranje nekog hrvatskog filma u ovoj godini - nakon prvog dana prikazivanja pogledalo ga je 1084 gledatelja, doznaje se u petak od Blitz film i video distribucije.

Milićev film, koji je svečanu premijeru imao 19. studenoga u Zagrebu, a dan kasnije je krenuo u distribuciju diljem Hrvatske, prati skupinu hrvatskih vojnika koji improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade ulaze u selo za koje misle da je napušteno, no ubrzo upadaju u zasjedu.

Prisiljeni su potražiti zaklon u kući na broju 55, koju okruže pobunjeni Srbi, JNA i srpski specijalci. Film se opisuje kao prvi hrvatski akcijski ratni film, no to je i snažna, emotivna drama o skupini koja se u borbi za život drži zajedno do samoga kraja.

Scenarij za film, nadahnut istinitim događajima iz rujna 1991. kada je skupina hrvatskih branitelja upala u neprijateljsku zasjedu u selu Kusonje, napisao je Ivan Pavličić i za njega je bio nagrađen Zlatnom arenom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Među osam osvojenih Zlatnih arena su i one za najbolji film, režiju, masku, specijalne efekte, kostimografiju, scenografiju i montažu.

U glavnim su ulogama Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Slaven Knezović i Jan Kerekeš. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter