Značajno djelo nastalo iz ostavštine S. Kalčića

David Ivić, David Mandić, Lina Pliško, Ivan Zoričić, Valter Milovan i Goran Filipi (D. MEMEDOVIĆ)
David Ivić, David Mandić, Lina Pliško, Ivan Zoričić, Valter Milovan i Goran Filipi (D. MEMEDOVIĆ)

"Rječnik roverskih i okolnih govora" autorskog trojca Slavka Kalčića, akademika Gorana Filipija i dr. Valtera Milovana predstavljen je u srijedu u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

O tom vrijednom rječniku objavljenom u izdanju Matice hrvatske Pazin, Naklade Dominović Zagreb i Znanstvene udruge Mediteran Pula govorili su, pored autora Filipija i Milovana, i profesor emeritus Ivan Zoričić, prof. dr. Lina Pliško i docent David Mandić.

Intenzivan rad na projektu

Ovaj je rječnik, kako je naglasila prof. dr. Lina Pliško, nastao je iz ostavštine pokojnog Slavka Kalčića koji je još krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća došao na tu ideju te se s korpusom riječi obratio dr. Filipiju.

- Kalčić se potom uključio u Domovinski rat, nakon rata bavio se drugim stvarima, prije svega prijevodom "Božanstvene komedije" na roverski dijalekt, potom se razbolio i nažalost preminuo prije više od dvije godine. No, onda je dr. Filipi odlučio privesti kraju taj posao uz pomoć Valtera Milovana. Mi kolege s fakulteta vidjele smo da su Filipi i Milovan stalno radili na tome projektu, da ga čim prije dovrše, kazala je Pliško.

Govoreći o velikom značaju toga dijalekta, dr. Mandić je kazao da roverski govor spada u jugozapadni istarski dijalekt. Koristi se u sljedećim mjestima: Juršići, Cukrići, Brščići, Bankovići, Gilešići, Pačići, Butkovići, Dokići, Mandelići, Orlići, Muškovići, Klarići, Škicini, Stancija Grgur, Stancija Ćipuli (Valpijana), Mićini, Paradiž, Sveti Kirin, Cirka, Tići i u još nekim zaselcima. On je istaknuo i osnovne značajke roverskih govora, a istim se tim govorima koriste i žitelji nekih okolnih mjesta, kao što su Čabrunići, Režanci, Boškari i Štokovci.

Rječnik klasičnog natukničkog tipa

Valter Milovan istaknuo je da su on i dr. Filipi dovršavali rječnik 14 mjeseci i da je to rječnik klasičnog natukničkog tipa.

Akademik Filipi prisjetio se da je prije više od dvadeset godina kod njega došao pokojni Kalčić s disketom gdje se nalazio taj korpus, no zbog raznih okolnosti tada rječnik nije dovršen.

- Kada sam prije nekoliko godina ponovno susreo Kalčića, dao mi je CD s proširenom građom. S kolegom Milovanom sam potom krenuo u dovršavanje toga projekta, jer je on stvoren za terenski rad, svestran je, hiperaktivan.

O važnosti ovoga projekta ukratko je govorio i nakladnik David Ivić, ističući važnost ovoga rječnika. Pozdravne je riječi u ime Odjela za humanističke znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile uputila pročelnica dr. Valnea Delbianco, ističući da se ove godine obilježava dvadeseta obljetnica od kada je pokrenut studij hrvatskog i povijesti te dvopredmetni studiji, što će se obilježiti nizom manifestacija. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter