Život brončane Istre iz najveće gradine na Poluotoku


"Ovo je samo manji dio materijala koji smo uspjeli rekonstruirati, a koji smo istraživali od 1997. do 2008. na jednoj od najvećih gradina u Istri, a ima ih oko tristo. Monkodonja i Mušego su neiscrpno vrelo na koje su još u prvom istraživanju 1953. ukazali arheolozi Boris Bačić i Branko Marušić, a mi smo nastavili 1997. sa studentima i stručnjacima iz cijele Europe. Postoje kamioni materijala koji još čekaju obradu, a dokazuju da je riječ o izuzetnoj točki susreta putova i trgovine na Sjevernom Jadranu, kao što su neke posude i tronošci svjedoci veze Egeja i Istre, te rijetki brončani predmeti i noževi, ili pak tzv. idoli u obliku kruščića kao nositelji znamenja ili infiormacija, svojevrsne računske ploče a nalaze se još između gornje Italije, duž Dunava sve do Rumunjske", rekla je kustosica dr. Kristina Mihovilić, koja je s Bernhradom Haenselom, Bibom Teržan i Damirom Matoševićem od prvog dana vodila istraživanje na Monkodonji kraj Rovinja.

Ta želja da se prikaže rezultati desetogodišnjeg istraživanja gradine Monkodonja i nekropole tumula kod Rovinja rezultat je izložbe koja je nakon Rovinja, Ljubljane i Kopra upravo postavljena u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre Pula pod nazivom "Monkodonja i Mušego", a sadrži stotinjak nalaza iz vremena od 1800. do 1600. godine prije Krista, koji i danas imaju gotovo istovjetne uporabne "dvojnike" s istom namjerom. Od zdjela i čripnji, do čaša i predmeta od kosti i kamena, koje su ili oruđe za rad ili pak nakit od jantara i bronce.

- Nakon prve izložbe ovih predmeta 2009. u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, danas uglavnom održavamo lokalitet i nastojimo ga približiti turistima. Nažalost, Rovinj nema adekvatnog mjesta gdje bi smjestili trajni postav ove izložbe, pa se nameće potreba izgradnje jednog muzeja u kojemu bi se izlagala cjelokupna materija s Monkodonje, kao i sav kontekst koji iz toga proizlazi, rekao je Davor Matošević.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo najavio je i izlazak prve monografije o ovom lokalitetu koja će biti predstavljena u Rovinju 18. rujna, a izložba nakon Pule seli u Viroviticu. Također je podsjetio da su istraživanja vršena u suradnji njemačkog Inestitut fuer Praehistorische Archaeologie, Freie Universitaet iz Berlina, slovenskog Odelka za arheologijo Sveučilišta u Ljubljani, Arheološkog muzeja Istre iz Pule i Zavičajnog muzeja

grada Rovinja.

Treba podsjeti da gradina Monkodonja danas predstavlja najopsežnije istraženo brončanodobno utvrđeno naselje na području Istre, ali i istočne obale Jadrana, pa čak i Srednje Europe, a za takav način rada 2002. godine dobivena je prestižna nagrada Europa nostra.

Izložba se može pogledati do 23. rujna. (Mate ĆURIĆ, Snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter