Živo na pulskoj nezavisnoj kazališnoj sceni

(Arhiva GI / A.KANCELAR)
(Arhiva GI / A.KANCELAR)

Prošla je godina na kazališnoj sceni u Istri bila iznimno živa. O planovima za 2015. godinu pitali smo čelne ljude dva nezavisna pulska kazališta, Luku Juričića iz Teatra Naranča i Branka Sušca iz Kazališta Dr Inat.

U Teatru Naranča koji je prošle godine imao sedam premijera za 2015. pripremili su pet većih premijerna naslova te po jednu premijeru talijanske scene i čakavske scene. Ove godine planiraju napraviti i jednu novu lutkarsku predstavu.

- Četiri glavne premijere su "Trnoružica" koja će biti početkom ožujka, zatim nas u svibnju kao dio čakavske scene očekuje predstava "Veli Jože" , a netom prije ljeta, u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Pula, pripremamo predstavu "Kleopatra". Tijekom ljeta počinjemo s pripremama za novu sezonu koju otvaramo u rujnu predstavom "Alisa u zemlji čuda". Za tradicionalnu predstavu u prosincu ove smo godine odlučili na scenu postaviti legendarnu "Snjeguljicu i sedam patuljaka". Kao dio talijanske scene ove godine ćemo imati naslov "Cuor di ferro" odnosno talijansku inačicu vrlo popularne predstave našeg repertoara "Vitez željeznog srca" Ane Đokić Pongrašić, kaže ravnatelj Naranče Luka Juričić.

Dodaje i da planiraju gostovanja kod stalnih suradnika u Opatiji, Buzetu, Bertocchima, Novigradu, dogovaraju suradnje u  Rovinju, Labinu, Pazinu i još nekim mjestima u Istri. Također imaju i neke dogovore za gostovanja u Zagrebu i Crnoj Gori. 

- Stil Naranče pokazao se kao vrlo pristupačan i publika ga voli tako da ćemo svakako nastaviti u tom pravcu. Međutim svake godine napravimo jednu do dvije autorske predstave u kojima pokušamo pripremiti nešto drugačije, nešto izvan našeg stila, i to isto tako uvijek dobro prođe, primjerice "Pinocchio i teatar sjena", "Začarani Uskrs", "Car Mraz", "Tri mušketira"...

Što se tiče gledanosti u Teatru Naranča, Juričić procjenjuje da je 2014. njihove 104 odigrane predstave vidjelo oko 19 tisuća ljudi što je nešto malo manje nego 2013., ali to je i dalje puno više nego 2012. i 2011. Kaže i da je razgovarao s kolegama iz drugih kazališta u zemlji te su zaključili da je svima bila takva godina. Svi su bilježili blagi pad gledanosti i odigranih predstava tako da ekipu u Naranči to ne brine.

- To je prolazni trend i potrudit ćemo se da ova godina bude najbogatija i  najraznovrsnija do sada. Posebno smo ponosni što smo ove godine uspjeli dovesti suradnike iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Crne Gora i Srbije. Jako nas veseli i nominacija za nagradu Istriana, zato što su naši sugrađani uvidjeli i prepoznali naš trud i svrstali nas među tri najbolja projekta u 2014. godini, zaključuje Juričić. (Mladen RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter