Živimo li i dalje svijet Alana Forda?

Svestrani umjetnik Lazar Džamić
Svestrani umjetnik Lazar Džamić

Nakon ljetne pauze, u organizaciji Saveza udruga Rojca nastavljaju se druženja s piscima u Dnevnom boravku Rojca u novom ciklusu pod nazivom "Permesso di soggiorno". Voditelj ciklusa razgovora s autorima bit će pulski novinar i pisac Bojan Žižović, a prvi će gost u petak, s početkom u 20 sati, biti svestrani umjetnik Lazar Džamić, utjecajan u novinarskim i business krugovima. Živi i radi u Londonu, bavi se marketinškom komunikacijom i zaposlen je u tamošnjoj agenciji Kitcatt Nohr Digitas.

Džamić je 2011. objavio knjigu "Cvjećarnica u kući cveća" koja propitkuje kulturološki značaj na ovim prostorima kultnog stripa "Alan Ford". Neizostavno štivo generacija koje su odrastale 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, Alan Ford je sa svojim junacima i farsičnim zapletima nasmijavao do suza, ali je zahvaljujući originalnom i prepoznatljivom likovnom izričaju i dijalozima uvijek bio mnogo više od "običnog" stripa. Lazar Džamić je u "Cvjećarnici u kući cveća" pokušao odgovoriti na nekoliko važnih pitanja. Najveće od njih glasi: "Zbog čega je Alan Ford ogromnu popularnost, osim u Italiji, zemlji svog nastanka, zabilježio još jedino u SFRJ i nigdje više u svijetu?"

Prošle godine objavio je knjigu "Čaj od šljiva" u kojoj se nalaze kolumne koje je Džamić iz Londona pisao za beogradski "Novi magazin". Knjigu je ilustrirao kultni strip autor Aleksandar Zograf.

Dan kasnije, u subotu Lazar Džamić gostuje na Weekend Media Festivalu u Rovinju gdje će govoriti o "gotovo savršenom oglašavanju ili kako kreirati uspješne poruke u svijetu lakog ignoriranja". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter