Zirojevićevi antipejzaži u Zagrebu


Izložba "Entropijski pejzaži" poznatog pulskog fotografa i dizajnera Igora Zirojevića otvorena je u ponedjeljak u Galeriji Bužančić u Zagrebu. Pred brojnom zagrebačkom publikom, u prisutnosti autora, izložbu su otvorile voditeljica galerije Anita Zlomislić te Paola Orlić, kustosica i autorica popratnog teksta

Premijerno predstavljeni prošloga lipnja u Puli u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, "Entropijski pejzaži" (ciklus fotografija velikih formata zračnih snimaka, 100x140) nastavak su Zirojevićevog istraživanja odnosa prirode i čovjeka odnosno stupnjevanja ljudske prisutnosti u prirodi. Ta tema autora okupira još od 2011. godine, kada je na rovinjskim Photodaysima osvojio prvu nagradu u kategoriji pejzaža.

Baveći se prizorima eksploatiranosti, zagađenja i devastacije prirode, koji se s aspekta klasičnog žanrovskog kanona ljepote ne mogu nazvati uobičajeno lijepima i "oku ugodnima", fotograf progovara o onom "drugom pogledu" koji vidi onkraj i "iza zbilje" pa tako sam za sebe gradi definiciju "antipejzaža" kojim se približio paradigmi krajolika ljudske svijesti.

Premda neki od radova mogu stajati kao svjedoci razotkrivanja nepreglednih dimenzija ljudske destrukcije i inflacije duhovnosti u svijetu bespoštednog konzumerizma, Zirojevićevi kadrovi mnogo su više od običnog komentara ili kritičkog osvrta na zbilju. Dobro inkorporirane u prostor galerije Bužančić, "Entropijske pejzaže", kako je rečeno prilikom otvaranja izložbe, gotovo da možemo nazvati poezijom. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter