Želimo oživjeti kulturno neslaganje

Projekt Courage
Projekt Courage

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile domaćin je predstavljanju istraživačkoga projekta Courage "Kulturna opozicija - razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama", koje će se održati sutra u 13.30 sati u dvorani 12 Filozofskoga fakulteta u Puli. O projektu će govoriti dr. sc. Teodora Shek Brnardić i dr. sc. Lidija Bencetić, obje s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

Ovaj trogodišnji međunarodni projekt okuplja veći broj partnerskih ustanova i financira se iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020. kupljene u projektu, članove međunarodne znanstvene zajednice, zanima kulturno neslaganje za vrijeme socijalizma u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

- Mi smatramo da je kultura u istočnoj i jugoistočnoj Europi prije 1989. - 1990. bila izrazito dinamična sfera koju je krasila obilna raznolikost sadržaja i izraza, čak i pod uvjetima komunističke cenzure. Mi iznosimo priče o različitim oblicima kulturnog neslaganja poput nekonformističke avangardne umjetnosti, opozicijske djelatnosti vjerskih institucija i pokreta, građanskih inicijativa za pokretanjem neformalnog obrazovanja i izdavaštva, disidentskih pokreta, underground kulture punk i rock bendova, alternativnih načina života, te mnogo drugih primjera, kaže se na njihovoj internetskoj stranici.

Projektom se stvara prva digitalna baza europskih zbirki u privatnom ili javnom vlasništvu, na mreži ili izvan nje, koje svjedoče o održavanju različitih oblika kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama.

- Mi ćemo znati prepoznati oblike neslaganja za vrijeme komunističkih režima i kao takve ih želimo očuvati kao dio naše zajedničke europske baštine. Mi želimo oživjeti kulturno neslaganje, ističe se na stranici projekta Courage. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter