Zbog najavljene kiše otvaranje bez Laibacha

Program su najavili Ivan Novak, Sanja Švrljuga Milić i Dean Zahtila (ŠĆULAC)
Program su najavili Ivan Novak, Sanja Švrljuga Milić i Dean Zahtila (ŠĆULAC)

Sutra u Labinu počinje Bijenale industrijske umjetnosti - Industrial Art Biennial (IAB) novi umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI. Riječ je o programu međunarodne bijenalne forme, koji će se održavati svake dvije godine, paralelno s Venecijanskim bijenalom. Ove se godine program održava kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu i traje do 4. listopada.

Propadanje industrijskih mjesta

Na današnjoj konferenciji za novinare organizatori su najavili da se na otvorenju Bijenala, večeras u 20 sati, u Lamparni, očekuju predstavnici Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Labina, međutim koncert otvaranja, odnosno nastup grupe Laibach, koji je bio najavljen, neće se održati.

- Cjelovečernjeg koncerta Laibacha, predviđenog na otvorenju nultog Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu, ispod Šohta, a za publiku na otvorenom prostoru Pjacala, neće biti, zbog najave grmljavine i jakih pljuskova. Provjere su zatražene od nekoliko organizacija koje se bave prognozama vremena. Šteta, jer više nije moguće ponuditi novi termin za nastup slovenske grupe, kojoj su svi termini  od 19. rujna do 4. listopada, kada labinski Bijenale završava, popunjeni, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa i izvršni direktor Bijenala. Napomenuo je i da će se Laibach predstaviti na Bijenalu izložbom grafika, pod nazivom "Crveni reviri" slovenskog autora Janez Kneza. Izložba će biti postavljena u tri izložbene prostorije Lamparne, tijekom trajanja Bijenala.

- Vidio sam kako su se industrijska mjesta razvijala, a danas vidimo kako propadaju, rekao je Ivan Novak, vođa Laibacha, prisjećajući se slika slovenskih gradova, gdje se stvarao radnički bunt i podizali štrajkovi, jer su se radnici borili za svoja prava.

- Sredine su bile industrijski jake, imale su tešku industriju ugljena, željeza, a sada više ničega nema. Ostale su slike sjećanja i grafike, Janeza Kneza, koje su odredile odnos umjetnika i ideologije, jer bile su naručene od iste te industrije, koja više ne postoji. Tih objekata više nema ili ne postoje u svojoj izvornoj funkciji. Zato su ove grafike romantična ispovijest povijesti jednog vremena, najavio je Novak izložbu "Crveni reviri".

Pilot projekt, ususret prvom Bijenalu

- Preksutra se otvara pilot projekt Bijenala industrijske u umjetnosti/ Industrial Art Biennala nakon kojeg će se znati, kako na ideju reagiraju financijeri, a prvi Bijenale, planiramo održati 2015. u Labinu ali i na drugim lokacijama u Istri. Takvih festivala nema, a mi smo zanimljivo područje, rekla je Sanja Švrljuga Milić, voditeljica izložbenog programa Lamparne i Art direktorica Biennala.

Selektor Bijenala je povjesničar umjetnosti i kustos Branko Franceschi. Izabrao je radove četrnaest autora, a većina njih bili su sudionici Venecijanskog bijenala. Osim domaćih umjetnika, na labinskom Bijenalu sudjeluju umjetnici iz Japana, Švedske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. To su: Laibach (Slovenija) Kata Mijatović, Zlatko Kopljar, Dario Šolman, Damir Žižić & Kristian Kožul (Hrvatska) Zoran Todorović (Srbija) Autopsia (Češka) Mladen Miljanović (BiH) Carl Michael von Hausswollf, Thomas Nordanstad (Švedska) Anne Spalter (SAD), Jeremy Deller (Velika Britanija) i Atsuhiro Ito (Japan). (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter