Završeni prvi Dani Mirka Kovača

 (M. MEDIĆ)
(M. MEDIĆ)

- Ovom nagradom želimo na najbolji način upotpuniti Dane Mirka Kovača, a ona će se dodjeljivati od iduće godine u kategorijama esej, proza i filmski scenarij, gdje je Mirko bio pojam.

Cilj nam je pronaći ono najbolje u čitavoj regiji, kako bi dali dodatni značaj liku i djelu Mirka Kovača i kako bi nagrada mogla nositi ime ovog velikog pisca, rekao je Filip David, predsjednik žirija koji će uz Vlahu Bogešića, Borku Pavičević, Varju Đukić, Envera Kazaza, Zdravka Zimu i Aleša Debeljaka iduće godine odlučivati o prvom dobitniku nagrade "Mirko Kovač".

Vlaho Bogešić je dodao da se nada da će se nagrada razlikovati od svijeta u kojemu živimo baš kao i predstava koja se dogodila prije predstavljanja žirija i ove nagrade. Riječ je o uprizorenju "Knjige pisama 1992.-1995." između dva pisca - Mirka Kovača i Filipa Davida u režiji Radmile Vojvodić. Pisma su čitali Branimir Popović i Žarko Radić, a između čitanja, odnosno na čitanje su se nastavljali i isječci iz istoimenog filma, također u režiji Vojvodić.

Odabrano je niz zanimljivih dopisa u kojima su se Filip David i Mirko Kovač dotakli niz tema, događanja i mjesta, između ostalog, i Rovinja gdje je Mirko Kovač posljednjih dvadesetak godina živio i stvarao, kao i dojmljivih dopisa za vrijeme rata te intelektualnih i inih razmišljanja, intimnih i unutarnjih previranja, između raskoši i svakodnevnih misli i briga.
    Nitko nije ostao ravnodušan na ovo zanimljivo dopisivanje prijatelja, pa se po završetku uprizorenja supruga Slobodana Matić Kovač kratko obratila publici i zahvalila na organizaciji prvih Dana Mirka Kovača, koji su se dogodili u režiji programskog direktora Seida Serdarevića.

U sklopu Dana Mirka Kovača prekjučer je održan i okrugli stol pod naslovom "Biografizam u djelu Mirka Kovača", na kojemu su govorili Vlaho Bogešić, Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Nada Gašić, Predrag Lucić, a moderirala ga je Melita Jurkota. (M. MEDIĆ)


 


Podijeli: Facebook Twiter