Zanimljivi gosti na Danima arhitekata u Rovinju

Sagledat će se aktualni izazovi
Sagledat će se aktualni izazovi

Budućnost arhitektonske i urbanističke djelatnosti u Hrvatskoj, tema je godišnje konferencije arhitekata pod nazivom "Dani arhitekata 1.0", koju od ove godine pokreće krovna strukovna udruga Hrvatska komora arhitekata (HKA) i koja će se održati od 11. do 13. svibnja u rovinjskom hotelu Lone.

Promicanje zelene gradnje

Konferencija će okupiti će brojne renomirane predstavnike struke, a posebni gosti su predsjednik Vijeća arhitekata Europe (Architects’ Council of Europe) Luciano Lazzari i Jonathan Tai Lee Siang, predsjednik Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council). Vijeće arhitekata Europe okuplja 43 nacionalne strukovne komore i udruge, dok je Svjetski savjet za zelenu gradnju međunarodna nevladina organizacija koja okuplja nacionalne zelene savjete u više od 70 zemalja, i čiji je cilj promicanje zelene gradnje.

Konferencija u Rovinju bit će središnje mjesto okupljanja arhitektonske zajednice na kojem će se razmatrati najvažnije teme i problemi struke, te sagledati aktualni izazovi s kojima se suočava više od 3.000 hrvatskih arhitekata.

- Na konferenciji će biti govora o dvije ključne teme za arhitektonsku praksu, o arhitekturi u digitalnom i u energetskom dobu. Pored arhitekture budućnosti, naglasak ćemo staviti i na zakonodavstvo koje regulira našu profesiju, kao i na ono čemu svi građani dnevno svjedoče, a to je važnost urbanizma danas, ističe dipl. ing. Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

O digitalnoj tektonici

Od zanimljivih izlaganja na Danima arhitekata 1.0 potrebno je istaknuti ono arhitekta Luke Piškorca, koji predaje na svjetski poznatom tehničkom sveučilištu u Zurichu (ETH - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich), a govorit će o digitalnoj tektonici, gradnji u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

O održivoj i regenerativnoj arhitekturi, kao i o BIM alatima za održivost govorit će Ivan Jovanović, konzultant za održivost i direktor u londonskoj tvrtki Atelier Ten, dok će o iskustvu Velike Britanije u implementaciji BIM-a govoriti David Churcher. Churcher je vlasnik privatne londonske konzultantske tvrtke Hitherwood Consulting.

U sklopu Dana arhitekata 1.0, Hrvatska komora arhitekata će dodijeliti novoutemeljene nagrade, Medalju Hrvatske komore arhitekata, najviša priznanja struke za istaknuti doprinos u području arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata. Novoutemeljene strukovne nagrade bit će dodijeljene u tri kategorije, a dobitnike Medalje za arhitekturu, Medalje za urbanizam i Medalje za konceptualni pothvat odabrat će peteročlani Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu akademik Nikola Bašić i Mladen Obad Šćitaroci, Tomislav Ćurković, prof. Ante Kuzmanić i prof. dr. sc. Karin Šerman.

Prvi Dani arhitekata održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstava graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja te Grada Rovinja i Istarske županije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter